Skip to content

NOVE TENZIJE: Kineski ratni brod presjekao put američkom razaraču (VIDEO)

Samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države zamjerile kineskim zračnim snagama zbog “agresivnog” manevra, koji je rezultirao turbulencijama američkog špijunskog aviona, SAD se požalio na nove tenzije, ali ne na nebu – nego u moru.

Američka vojska objavila je video onoga što je nazvala “nesigurnim” kineskim manevrom u Tajvanskom tjesnacu tijekom vikenda, u kojem je brod kineske mornarice oštro presjekao putanju američkog razarača, prisilivši američki brod da uspori kako bi izbjegao sudar.

Incident se dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal provodili takozvani tranzit kroz tjesnac između Tajvana i kontinentalne Kine pod “slobodom plovidbe”.

Kina tvrdi da je demokratski samoupravni otok Tajvan dio njezinog teritorija i tvrdi da je tjesnac dio njezine isključive gospodarske zone, dok SAD i njegovi saveznici redovito plove i nadlijeću prolaz kako bi naglasili svoju tvrdnju da su vode međunarodne.

Tijekom subotnjeg tranzita, kineski razarač s navođenim projektilima pretekao je USS Chung-Hoon s lijeve strane, a zatim skrenuo preko pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkom indo-pacifičkom zapovjedništvu. Američki razarač održao je kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova “kako bi izbjegao sudar”, rekla je vojska.

Na snimci objavljenoj u ponedjeljak vidi se kako kineski brod presijeca tok američkog, zatim se ispravlja i kreće u paralelnom smjeru.

Indo-pacifičko zapovjedništvo je reklo da su akcije prekršile pomorska pravila sigurnog prolaza u međunarodnim vodama.

Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati, koja je plovila iza američkog razarača, piše Guardian.

Kineski ministar obrane, general Li Shangfu, je u nedjelju sugerirao da su SAD i njegovi saveznici stvorili opasnost svojim patrolama i da su namjeravali isprovocirati Kinu.

Najbolji način je da zemlje, posebno mornarička plovila i borbeni avioni zemalja, ne izvode akcije zatvaranja oko teritorija drugih zemalja”, rekao je preko prevoditelja. “Koja je svrha ići tamo? U Kini uvijek kažemo: ‘Gledaj svoja posla’.”

Američki ministar obrane Lloyd Austin je pozvao Lija na razgovor na marginama konferencije, ali Li je odbio.