Skip to content

NOVI NAPAD IZRAELA NA SIRIJU: Ubijeni iranski vojni savjetnici i sirijski pripadnici oružanih snaga

Najmanje pet ljudi ubijeno je u subotu u navodnom izraelskom napadu koji je ciljao na zgradu u Damasku “precizno navođenim raketama”, u kojoj se održavao “sastanak čelnika bliskih Iranu”, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij je potvrdio: “Izraelski projektil gađao je zgradu od četiri sprata, ubivši pet ljudi.” To je također dovelo do “potpunog uništenja zgrade” u kojoj se održavao sastanak čelnika bliskih Iranu.

Damask, Sirija / Foto: Press TV

Iran je potvrdio da je četvero pripadnika iranske revolucionarne garde ubijeno u zračnom napadu na Damask, javlja Guardian.

Ubijeno je i nekoliko pripadnika sirijskih oružanih snaga, navodi se u priopćenju iranske Revolucionarne garde, prema Al Jazeeri:

“Još jednom je zločinački cionistički režim krenuo u napad na grad Damask, glavni grad Sirije, a tokom zračnog napada borbenih aviona invazijskog i okupacijskog režima ubijeno je nekoliko sirijskih snaga i četiri vojna savjetnika Islamske Republike Iran.”

Al Jazeera je dodala da je iranska državna televizija to nazvala “terorističkim” napadom Izraela.

Iranska državna novinska mreža, Press TV, objavila je snimke za koje kaže da pokazuju “veliku devastaciju” koju je u subotu izazvao udar u četvrti Mazzah:

Libanonski medij Naharnet navodi da su ubijena četiri časnika Iranske revolucionarne garde i zvaničnik Hezbollaha “Hajj Youness”, koji je bio zadužen za prijenos oružja iz Irana kopnom, navodi se u izvješćima, ističući da se na ciljanom sastanku raspravljalo o prijenosu oružja kopnom, a ne zrakom.

Dopisnik AFP-a s mjesta nesreće rekao je da je uništena zgrada u četvrti Mazzeh u Damasku bila okružena ambulantnim kolima, vatrogascima i spasilačkim timovima Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca koji su svi prisutni na licu mjesta.

Područje Mezzeh u zapadnom Damasku, gdje se dogodila eksplozija, uključuje nekoliko sigurnosnih i vojnih stožera, osim stožera i rezidencija istaknutih palestinskih i iranskih čelnika, te je dom sjedišta Ujedinjenih naroda i niza veleposlanstava i međunarodnih organizacija, uključujući libanonsko veleposlanstvo.

Damask, Sirija / Foto: Press TV

Prošlog mjeseca, viši zapovjednik Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) Seyyed Razi Mousavi ubijen je u izraelskom zračnom napadu na Damask 25. decembra 2023.

Iranski zapovjednik ubijen je nakon što je izraelska okupacija ispalila tri projektila na njegovu lokaciju u predgrađu Damaska.

Izrael rijetko komentira pojedinačne napade usmjerene na Siriju, javlja AFP, ali je opetovano rekao da neće dopustiti Iranu, koji podupire vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, da tamo proširi svoju prisutnost.