Skip to content

Novi premijer Britanije i Biden obećali su podržati Ukrajinu i suprotstaviti se Kini

Američki predsjednik i novi britanski premijer ponovno potvrđuju ‘poseban odnos’ nakon što Sunak postane treći britanski čelnik 2022., piše Guardian.

Američki predsjednik, Joe Biden, i novi britanski premijer, Rishi Sunak, složili su se tijekom razgovora u utorak da će zajedno raditi na podršci Ukrajini i suprotstaviti se Kini, priopćila je Bijela kuća.

Prvi su put razgovarali nekoliko sati nakon što je Sunak postao treći britanski premijer ove godine, naslijedivši gospodarsku krizu nakon ostavke Liz Truss.

Sunak je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će britanska potpora Ukrajini biti čvrsta i “snažna kao i uvijek za vrijeme njegove premijerske vlasti”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

“Premijer je rekao… da predsjednik Zelenski može računati na kontinuiranu solidarnost svoje vlade. Oba su se čelnika složila da je potrebno nastaviti vršiti pritisak na Putinov barbarski režim kroz kontinuirane ekonomske sankcije”, poručio je glasnogovornik.

Sa svoje strane, Zelenski je rekao kako vjeruje da će “britansko vodstvo u obrani demokracije i slobode” samo ojačati.

“Ukrajina i Britanija su u posljednje vrijeme dosegnule nove visine u odnosima, ali unatoč tome još uvijek imamo potencijala za jačanje naše suradnje”, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, dodajući da je pozvao Sunaka da posjeti Ukrajinu.

Bijela kuća je priopćila da su se Biden i Sunak također složili “pozabaviti se izazovima koje predstavlja Kina”, koju je Washington identificirao kao svog najvećeg geopolitičkog i gospodarskog suparnika na svjetskoj sceni.

Downing Street je ranije objavio vlastiti sažetak poziva, u kojem se spominje nastojanje da se “suprotstavi zloćudnom utjecaju Kine“.

U izjavi stoji: “Predsjednik Biden čestitao je premijeru na imenovanju i čelnici se raduju bliskoj suradnji. Predsjednik Biden rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje američki najbliži saveznik, a premijer se složio s velikom snagom odnosa.”

“Čelnici su razgovarali o opsegu britansko-američke suradnje, kako bilateralne tako i u regijama kao što je Indo-Pacifik gdje je Aukusov pakt dio naših napora za jačanje stabilnosti i suprotstavljanje zloćudnom utjecaju Kine.”

“Razmišljali su o vodećoj ulozi koju naše zemlje imaju u pružanju potpore građanima Ukrajine i osiguravanju da Putin ne uspije u ovom ratu.”

“Premijer i predsjednik Biden također su se složili oko potrebe da se građanima Sjeverne Irske osigura sigurnost i prosperitet kroz očuvanje Belfastkog sporazuma (Veliki petak).”

Očekuje se da će se dvojica čelnika osobno sastati na summitu G20 u Indoneziji sljedećeg mjeseca.