Skip to content

NOVO PΟTKΟPAVANJE MOSTA I VΑΝREDNO STANJE NA Κrimu

Od ranih jutarnjih sati, ruska i ukrajinska javnost pišu o novom napadu na krimski most. U noći 17. jula dogodila se nova eksplozija. Zbog incidenta je zaustavljen cestovni i željeznički promet. Također je obustavljena trajektna linija između Kubana i Krima. U eksploziji je poginula obitelj iz regije Belgorod koja je putovala preko mosta: muž i žena. Njihova kći je preživjela.

U Rusiji su nekoliko sati nakon incidenta incident nazivali “izvanrednim stanjem”. Međutim, ubrzo su vlasti službeno objavile “terοristički čin” na Krimskom mostu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su američke i britanske obavještajne službe sudjelovale u donošenju odluke o napadu na Krimski most.

“Odluke donose ukrajinski dužnosnici i vojska uz izravno sudjelovanje američkih i britanskih obavještajnih agencija i političara. SAD i Britanija su na čelu terorističke državne strukture”, kaže Moskva, javlja Strana.

Glavna obavještajna uprava Ukrajine komentirala je novu eksploziju na Krimskom mostu. Govornik ministarstva Andrej Jusov citirao je riječi šefa GUR-a Kirila Budanova da je Krimski most tamo suvišna građevina.

I Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) su u poetskom obliku nagovijestili umiješanost u potkopavanje Krimskog mosta.

Napisali su stih da je most “otišao spavati” i pojasnili da je “narodna muzika, riječi SBU-a“.

Agencija RBC-Ukrajina, pozivajući se na izvor u Službi sigurnosti Ukrajine, izvijestila je da je napad na Krimski most bio specijalna operacija SBU- a i ukrajinskih mornaričkih snaga, a za to su korišteni površinski dronovi.

Službeno Ukrajina nije potvrdila svoje sudjelovanje u tome.

Telegram kanali objavili su snimak vodenog drοna koji je uništen u Sevastopolju 16. juna.

Oni sugerišu da su Krimski most mogli biti napadnuti istim drοnovima. Spolja, dron izgleda kao jet ski, ali unutra je eksploziv.

Ranije su ruski mediji pisali da su nakon noćnog udara na most u blizini pronađeni fragmenti jet skija koji bi se mogli nadograditi u udarne dronove.

Ukrajinski medijski izvori također navode korištenje pomorskih dronova za napad.

Zvaničnici s Krima su ponudili svim vozačima koji namjeravaju otići u Rusku Federaciju da idu obilaznim putem – kroz “nove regije” (to jest kopnenim koridorom). Istovremeno, nadležni obećavaju jutros pustiti vozove – odnosno, po svemu sudeći, željeznički dio mosta nije oštećen.