Skip to content

NYT uredništvo poziva Bidena da odustane od predsjedničke utrke

  • New York Times je u ime svog uredništva pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da se ne kandidira za drugi mandat.

Nakon debate s Donaldom Trumpom, izdanju je postalo jasno da ‘Biden više nije ista osoba kakva je bio prije četiri godine’ kada je pobijedio Trumpa 2020. godine. New York Times podsjeća da je Biden tokom rasprave “svom snagom pokušavao” razotkriti Trumpa, ali nije uvijek mogao dovršiti svoje rečenice.

“Predsjednikov govor nije se mogao pripisati lošoj noći ili navodnoj prehladi. Potvrdio je strahove koji su se stvarali mjesecima ili čak godinama. Čak i dok je Biden pokušavao iznijeti svoje političke prijedloge, spotaknuo se”, stoji u članku .

Pao na vlastitom testu

“On je postavio pravila i inzistirao je na datumu mjesecima ranije od bilo koje prethodne debate o općim izborima. Shvatio je da se mora pozabaviti dugogodišnjom zabrinutošću javnosti o svojoj mentalnoj oštrini i da to mora učiniti što je prije moguće. Istina s kojom se g. Biden sada treba suočiti je da je pao na vlastitom testu. Stoga, “najveća javna usluga koju g. Biden sada može pružiti jest obznaniti da se neće ponovno kandidirati.”

“Postoje demokratski čelnici koji su bolje opremljeni predstaviti jasne, uvjerljive i snažne alternative drugom Trumpovom predsjedništvu”, pišu novine.

“Nema razloga da stranka riskira stabilnost i sigurnost zemlje prisiljavajući glasače da biraju između nedostataka gospodina Trumpa i nedostataka gospodina Bidena”, napisao je odbor. “Prevelika je opklada jednostavno se nadati da će Amerikanci previdjeti ili odbaciti dob i bolest gospodina Bidena koju vide vlastitim očima.”

  • Urednici istovremeno poručuju da će ga, ako se Biden odluči kandidirati, New York Times podržati.

Uvodnik je objavljen dva sata nakon što je Biden stigao u New York City na prvi dvodnevni zamah prikupljanja sredstava, koji će uključivati ​​visokovrijedan događaj u Hamptonsu u subotu.

New York Times je postao prvi američki list koji je pozvao Bidena da odustane od utrke, ali druge utjecajne publikacije, uključujući Wall Street Journal, Financial Times i Atlantic, objavile su autorske tekstove svojih vodećih kolumnista koji pozivaju Bidena da se skloni u stranu.

U kampanji u petak u Sjevernoj Karolini, Biden je djelovao mnogo energičnije i koherentnije. Priznao je svoj naširoko kritikovani nastup u debati.

“Ne hodam tako lako kao prije, ne govorim glatko kao prije, ne raspravljam tako dobro kao prije. Ali znam ono što znam. Znam kako reći istinu”, rekao je Biden.