Skip to content

Obraćanje Zelenskog Organizaciji američkih država: ‘Potrebna nam je vaša podrška’

‘Potrebna nam je vaša podrška kako bismo ubrzali dolazak mira’, poručio je Volodimir Zelenski sudionicima zasjedanja Opće skupštine Organizacije američkih država (OAS) koje je u tijeku u Limi.

“Rusija je poslala ovu vojsku u našu zemlju da nas pretvori u svoju koloniju. Kako je to, nažalost, bilo i prije – za vrijeme imperija. Ali milioni Ukrajinaca ustali su u obranu slobode i svoje države i definitivno neće dopustiti da se Rusija vrati u ono staro nepravedno vrijeme”, kazao je u svom obraćanju.

“Trebamo vašu podršku kako bismo ubrzali dolazak mira za naše ljude”, rekao je Zelenski, obraćajući se sudionicima na engleskom jeziku tijekom govora. (video na kraju objave)

“Otvoreno ću reći: znam da u nekim zemljama – članicama vaše Organizacije, nažalost, dominira ruski pogled na ovaj rat. A ovo je lažljiv pogled. U vašem dijelu svijeta to je moguće samo zato što Rusija svake godine troši milijarde dolara na svoje propagandne medije i razne projekte koji o njoj stvaraju iluzoran dojam”, poručio je.

Zatim je Zelenski ‘okrenuo stranice povijesti američkog kontinenta’ i pitao: “A na čijoj bi strani bio Simón Bolívar u takvom ratu koji je Rusija povela protiv Ukrajine?” Za koga bi navijao Jose de San Martin? S kim bi simpatizirao Miguel Hidalgo?

“Mislim da ne bi pomogli nekome tko kao tipični kolonizator pljačka manju zemlju. Mislim da ne bi podržali nekoga tko stalno laže, a rat niti ne naziva ratom, skrivajući se pod definicijom “specijalne vojne operacije” – ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski se zatim zahvalio organizaciji što je Rusiji suspendirala status promatrača. Ipak, ‘trebamo više’, kazao je Zelenski i zamolio za daljnju podršku.

“Trebamo više radi mira i povlačenja ruske vojske sa svih osvojenih ukrajinskih teritorija. Stoga vas molim da nas podržite na nekoliko razina.”

Kao prvu razinu Zelenski je naveo međunarodne organizacije, posebice Opću skupštinu UN-a. “Molimo vas da nas podržite u glasanju za osudu agresivnih poteza Rusije (…)”, rekao je.

“Druga razina je nacionalna. Trebamo principijelnost vaših država”

Zelenski je pozvao sudionike da ne dopustite da se njihova gospodarstva koriste za financiranje ruskog rata.

“Ne povezujte se s onima koje će međunarodna zajednica neminovno osuditi”, naglasio je.

Kao treću razinu podrške koja mu je potrebna je razina običnih ljudi, pozvavši obični narod da što više priča o ratu.

“Što je veća podrška onima koji se bore za slobodu i neovisnost, to će sloboda općenito u svijetu biti jača i brže ćemo ići do kraja oslobađanja naše zemlje od ruskih osvajača”, rekao je Zelenski.

Kompletan govor Volodimira Zelenskog – VIDEO: