Skip to content

‘Obrazovana žena ne treba da se uda za majstora. On će vas odvući na dno’


Jedan od poznatih psihologa Mihail Litvak ispričao je za Econet priču iz svog kabineta:

Jednog dana Marija je došla u moju kancelariju. Njen problem bio je sljedeći – nije mogla da nađe muža za sebe. Marija je obrazovana i vrlo uspješna direktorica kompanije, a iza nje je propali brak i dvije već punoljetne kćerke.

U svakom pogledu je uspješna žena, osim u ljubavi. Marija je voljela. Bila je ludo zaljubljena u svog supruga, pa se iz ljubavi i udala za njega. Dok se ona školovala i napredovala gradeći karijeru, njen suprug je bio običan radnik u firmi sa prosječnom platom. Nije imao želju za profesionalnim napredovanjem.

Kako je Marijina karijera išla uzlaznom putanjom i napredovala sve do vrha, tako je on postajao sve nezadovoljniji i njihov brak je jako ispaštao. Jednog dana Marija ga je otvoreno pitala šta može učiniti da spasi njihov brak. Daj otkaz i brini o porodici – bila je njegova zapovijest.

Marija je prihvatila. Dala je otkaz i postala domaćica. Sve samo da bi bilo mira u kući. Međutim, taj mir nikada nije nastupio. Zašto? Čovjek je bio nezadovoljan jer mu ništa nije odgovaralo. Sad mu je smetalo što Marija sve vrijeme sjedi kod kuće. Sve ga je podsjećalo na činjenicu da je ona uspjela u životu, a on nije.

Kada se situacija u braku nije popravila ni nakon nekoliko godina, Marija je odlučila da se razvede. Napustila je muža i krenula ispočetka. Kćerke je sama školovala, karijeru podigla iz pepela, ali još uvijek nije imala sreće u ljubavi. Zbog toga se obratila psihologu.

Eνo njenog problema: Ako vaš partner ne raste i ne razvija se sa vama, ostavite ga bez oklijevanja. Ne pokušavajte da ga promijenite, ne gubite vrijeme. Marija se žalila na nepravdu, jer su muškarci koji su se njoj sviđali (uspješni poslovni ljudi) za žene imali domaćice, majke, bez karijere i uspjeha.

Muškarci kojima se dopadala Marija su bili ženskaroši, koji za nju kao takvi nisu dolazili u obzir. Moj savjet Mariji je bio da malo potraži među uspješne ljude koji imaju ista interesovanja kao ona. Ako traži dovoljno dugo, naći će ono što traži.

Stoga, žene – pišite doktorate, grabite naprijed i nikada ne gledajte iza sebe. Ne gledajte ljude iza sebe, oni će vas odvući na dno. Ništa dobro od toga neće proizaći. Čak i ako se potpuno promijenite, da biste postali ono što oni žele od vas – ni tada im nećete valjati! Bolje biti sam nego u lošem društvu, poručio je Mihail.