Skip to content

OČΑJNA MAJKA: Osjećam da je moje dijete živo, pοmοzite da je pronađem

U vrijeme prije rata i poslije rata mnogi roditelji u Jugoslaviji, ali najviše u Bosni i Hercegovini i Srbiji su misteriozno izgubili svoju tek rođenu djecu. Odmah po rođenju im se izgubio svaki trag.

Priča svih roditelja je manje-više ista, trudnoće su bile uredne, djeca su rođena na termin ili malo ranije. Poslije poroda sve što je ostajalo majkama je prvi plač njihovog djeteta, i… odnesene su u inkubator, ili da ih okupaju, da bi im ujutro bilo saopćeno kako su im djeca mrtva.

Takva tužna sudbina je zadesila i Sabinu Kadić, koja do danas nije odustala od potrage, nije odustala od svog djeteta.

– 24.02.1991.godine, u porodilištu u Gradačcu, rodila sam djevojčicu, u sedmom mjesecu trudnoće. Odmah po rođenju, pokazali su mi bebu i kazali da hitno mora biti prebačena u Tuzlu, u inkubator, zato što je prijevremeno rođena beba.

– Nakon dva dana, došli su i rekli da je beba umrla. Bila sam u šoku.Nakon toga, moj muž je otišao u Tuzlu, ali su mu doktori rekli da će beba biti pokopana tamo, te da su oni sve sredili. Nije dobio priliku da vidi dijete, niti bilo kakav dokument ili informaciju o mjestu gdje su navodno sahranili bebu.

– Moje srce svih ovih godina osjeća da je moja Zerina živa. Ja sam tek prošle godine saznala za aferu s bebama, te sam počela da istražujem. U matičnom uredu u Gradačcu sam dobila informaciju da se moja Zerina vodi kao živa, te da ima i matični broj.

– Ja osjećam da je ona živa i želim da je pronađem, želim da zna da ima mamu, brata i sestru. Naša krvna grupa je 0 pozitivna. Molim dobre ljude da podijele moj post kako bih pronašla svoje dijete. Ne prođe niti jedan dan da ne mislim na nju. Ovo je moja fotografija iz mlađih dana, odnosno kada sam imala 28 godina. Molim sve djevojke koje sumnjaju da su usvojene, da mi se jave. Nadam se da moje srce ne griješi.”

Sabina Kadić kada je imala 28 godina / FOTO: Bet Radio

Gospođa Sabina je 2019. godine uputila apel na Bet Radiju.

Detaljnu priču i ispovijest o njenoj Zerini za koju sumnja da je negdje živa-poslušajte u emisiji Put do istine.

Naime, u Facebook grupi ‘Pokidane veze – tražite školske prijatelje ili druge osobe’ gotovo svakodnevno se javljaju majke koje traže svoju djecu. Uvjerene su da su ta djeca živa, odnosno žrtve organiziranog kriminala koji se prije tridesetak, četrdesetak godina odvijao preko BiH i Srbije.

Dokaz da bi njihova uvjerenja mogla biti opravdana slučaj je iz Zenice gdje se dijete, koje je navodno umrlo, pojavilo kod bioloških roditelja nakon više od 30 godina.

Kako je pisao Večernji list, riječ je o dječaku rođenom 1980. Taj nestali dječak pojavio se u Bijeljini kod svoje biološke majke, a inače živi u Australiji.

Dječak, odnosno sada već odrastao muškarac, nije želio izlaziti u javnost s pričom, kao ni njegova biološka majka. “Rekao je da ti njegovi ‘roditelji’, uz njega, imaju još dvoje djece koja imaju istu sudbinu kao i on, tj. ‘umrla su po rođenju’.