Skip to content

OD 1. OKTOBRA SE DOKTORICE I FARMACEUTKINJE U UKRAJINI MORAJU PRIJAVITI U VOJSKU

Od 1. oktobra doktorice i farmaceutkinje u Ukrajini se moraju prijaviti u vojsku, najavio je predsjednički predstavnik u ukrajinskom parlamentu Fjodor Venislavski, javlja Strana.

Za žene drugih profesija prijava u vojnu evidenciju bit će dobrovoljna. Odgovarajući zakon usvojen je prošle godine.

“Ovaj pristup nije neka vrsta inovacije, budući da su i u bivšem SSSR-u i u zemljama zapadnog svijeta žene s medicinskim obrazovanjem u pravilu bile obveznici vojnog roka i podliježu odgovarajućoj registraciji”, rekao je Venislavski.

Inače, još u decembru 2021. je Ministarstvo odbrane Ukrajine donijelo naredbu kojom se žene iz stotina popularnih civilnih zanimanja prebacuju u kategoriju obveznika vojne registracije.

Sve mlađe od 60 godina koje uspješno polože zdravstveni pregled trebale su biti obavezne pristupiti u pričuvni sastav Oružanih snaga.

U Ukrajini su žene iz stotina civilnih profesija bile obavezne za vojnu registraciju

Popis je uključivao stotine specijalnosti i zanimanja, žene vozače, računovođe i poslovne direktorice, menadžerice i tajnice, odvjetnice, novinarke i urednice, fotografkinje, blagajnice, veterinarke, stomatologinje, maserke, policijske službenice, dispečere, vozačice dostave, programerke, kuharice, farmaceutkinje, profesionalne sportašice, poreznice i tužiteljke, socijalne radnice i knjižničarke i druge.

35 stručnih područja, od kojih svako predstavlja desetke pojedinačnih poslovnih specijalnosti. Sve žene u dobi od 18 do 60 godina koje imaju specijalnost i/ili profesiju povezanu s odgovarajućom vojnom registracijskom specijalnošću, definiranom na popisu koji je odobrilo Ministarstvo obrane Ukrajine, a koje su prikladne za vojnu službu zbog zdravlja i dobi, podlijegale su vojnoj registraciji.

Inicijativa MORH-a očekivano je izazvala skandal i potpuno odbacivanje u društvu. Uostalom, u biti, govorilo se o masovnom regrutiranju miliona ukrajinskih žena u dobi od 18 do 60 godina, čija profesija objektivno ima malo zajedničkog s vojnim poslovima, ista pravila su važila i za trudnice i one s malom djecom.

Bivši ministar obrane Ukrajine Alexey Reznikov također je izjavio da plan mobilizacije koji je odobrio parlament u zemlji još nije u potpunosti proveden.

Kako podsjeća Strana, ukrajinski predsjednik je još 2020., prije sukoba velikog razmjera, rekao da će, ako se nešto dogodi, i žene i starci ići u vojsku : “Nećemo ići nigdje, svi ćemo se boriti, svi će biti mobilizirani – i muškarci i žene. To će biti loše za stanovništvo Ukrajine. I mislim da Rusija to jako dobro razumije”, rekao je Zelenski, komentirajući temu velikog rata s Rusijom u decembru 2020.