Skip to content

Od -23°C do +35°C: Zimska oluja na sjeveru i toplinski val na jugu stvaraju haοs širom SAD-a

Snažna zimska oluja uzrokovala je velike poremećaje u SAD-u, dok se jugoistočni dijelovi zemlje pripremaju za rekordno visoke temperature. Od srijede, oko 75 miliona ljudi u 28 država stavljeno je pod upozorenje o zimskim vremenskim prilikama. Na hiljade letova otkazano je u SAD-u zbog oluje.

 

Temperature u sjevernom dijelu zemlje mogle bi pasti do -29 stepeni Celzija u četvrtak i do -32 stepena Celzija u petak u Grand Forksu, Sjeverna Dakota. Zahlađenje vjetra moglo bi pasti do minus 46 stepeni Celzija, rekao je Nathan Rick, meteorolog u Grand Forksu.

U sjevernim državama, predviđanja do 2 stope (60 cm) snijega u nekim dijelovima mogu značiti da će područja izdržati najveće snježne padaline u posljednjih 30 godina.

Guverner Minnesote Tim Walz rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za pomoć vozačima koji zaglave u uvjetima tamošnje mećave. Država bi mogla oboriti svoj rekord u snježnim oborinama, rekli su dužnosnici.

Prvi put od 1989. izdano je upozorenje na mećavu za planine okruga Los Angeles, Ventura i Santa Barbara, koje je na snazi ​​od 4 ujutro u četvrtak do 16 sati u subotu, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

U međuvremenu se očekuje da će visoke temperature u Washingtonu oboriti rekord star gotovo 150 godina. Washington DC mogao bi dostići 27 u četvrtak, čime bi oborio rekord iz 1874. godine. Orlando, Florida, mogli bi dostići 32, piše BBC.

U isto vrijeme, velik dio juga, od Teksasa do Karolina, ima temperature iznad 26° stepeni, uključujući vrućih 35° u McAllenu, Texas.