Skip to content

ODBILA BOGATAŠA, OSTALA U AFRIČKOM SELU I SAMA NAPRAVILA MILIONE: Nevjerovatna priča jedne samohrane majke

Hamamat Monti je prelijepa Afrikanka iz Gane koja uglavnom objavljuje fotografije sebe i svoje dvoje djece na kojima prikazuje tradicionalan život u svom rodnom selu.

https://www.instagram.com/p/CpsrF9kq_ku/

Hamamat pravi puter, lovi ribu, bere voće, a pritom besprijekorno izgleda u svojim veselim, šarenim haljinama i savršenim osmjehom.

Hamamat ima preko milion pratilaca zbog čega definitivno spada u kategoriju uspješnijih influensera. Međutim, njen profil nudi prozor u jedan drugačiji stil života koji nemamo često, ili uopšte, priliku da vidimo na društvenim mrežama.

Obično ljudi iz afričkih sela gdje žive u kućicama sa slamnatim krovovima nemaju naviku da dijele svoj način života na društvenim mrežama.

2007. godine pobijedila je na miss Universe Afrike. U medijima je često nazivaju afričkom boginjom, opisom s kojim će se, pogledom na samo nekoliko njenih slika, sigurno većina složiti.

https://www.instagram.com/p/B_7gQiWggft/

Dok je bila mlada sanjala je o bogatom muškarcu koji će joj pružiti luksuzan život

Od tinejdžerskih dana Hamamat se bavi modelingom, a u jednom od intervjua, 33-godišnja afrikanka iz skromnog sela blizu Bolgatange, otvoreno govori o tome kako joj je glavni cilj nakon pobjede na takmičenju ljepote bio bogato se udati i živjeti jedan drugačiji, luksuzniji život.

Nedugo nakon što je pobijedila na takmičenju ljepote, Hammat je upoznala bogatog Finca koji se brzo zaljubio u nju, a ona kaže kako su je čak i porodica i prijatelji nagovarali da se uda za njega zbog novca. Međutim, uprkos snovima o luksuznijem životu, lijepa manekenka se nije zaljubila u milijardera koji joj je nudio brak pa ga je ipak ostavila.

“Jednostavno nisam mogla da se zamislim sebe kao afrikanku koja se udaje za bijelog čovjeka zbog novca,” uskoro je shvatila Hamamat koja se kasnije udala za drugog muškarca s kojim je dobila dvoje djece.

Međutim, ni taj brak nije potrajao i Hamamat je ostala sama s dvoje djece i nešto ušteđevine, nakon čega je brzo shvatila da će se morati sama da se snađe kako bi osigurala život sebi i djeci. Kako više nije mogla da priušti život u gradu, vratila se u svoje rodno selo u Gani gdje je ponovo počela da živi sa svojom familijom u skromnim uslovima.

https://www.instagram.com/p/CrYGC4Yt6gq/

“Kad sam se vratila kući, stalno su me podsjećali da sam ja Afrikanka, pa postoje neke stvari koje ne bih smela da radim, određene ambicije kojima ne bi smjela da se bavim. To mi je bio problem jer nikad nisam mislila o sebi kao o Afrikanki, nikad o sebi nisam mislila kao o ženi za početak. Za mene je granica bio moj kapacitet, moja sposobnost”, napisala je Hamamat u objavi na Instagramu.

2017. godine pokrenula je brend Hamamat African Beauty

Kada je podijelila video u kojem njena porodica tradicionalno proizvodi šea puter, nije ni znala da će upravo to biti početak njenog poslovnog uspjeha i kako će jednog dana sama zarađivati bogatstvo za koje je nekada smatrala da joj može biti dostupno samo ako se uda za bogatog muškarca.

“Ovdje sam se rodila, ovdje su moji roditelji rođeni” – kazala je u uvodu svog videa o pravljenju Shea putera.

“U selu sve što koristimo na svojoj koži je svježe ručno pravljeno – šea puter, prirodna ulja, začinsko bilje i sastojci koji su lokalno uzgojeni u Africi. Vjerujemo u čaroliju šea putera, takođe vjerujemo u iscjeliteljske moći afričkog bilja i biljaka pa to miješamo i stavljamo u svoje proizvode”, piše na stranici brenda.

Hamamat danas živi i radi u svom rodnom selu, a putem društvenih mreža upoznaje ostatak svijeta s afričkom kulturom, a svojim brendom izdržava i druge afričke porodice.