Skip to content

‘Odbili smo napad ukrajinskih snaga sa Crnog mora na Herson’, tvrdi proruski dužnosnik

Napad ukrajinskih padobranaca preko teritorije Kinburnskog rta sa Crnog mora na Herson i oblast je odbijen, saopštio je proruski zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Bukvalno, neki padobranci, oni sebe nazivaju marinci… pokušali su da prodru na teritoriju Kinburnskog rta, to je sa strane Crnog mora i prođu (u Hersonsku oblast), ali je napad zaustavljen, nacisti su uništeni“, rekao je Stermusov.

Ranije je Stremousov rekao za RIA Novosti da su savezničke snage uništile oko 120 ukrajinskih vojnika dok su pokušavale iskrcati trupe na Kinburn Spit u Nikolajevskoj oblasti .

“Pokušaj iskrcavanja bio je isključivo na Kinburn rt, ali sve je odbijeno, nacisti nemaju šanse ući u regiju Herson”, rekao je Stremousov na Prvom kanalu.

Kako je naveo, nitko se nije iskrcavao u Gvozdenu luku, već su se iskrcavali isključivo u oblasti Očakova na Kinburnski rt, koji je dio Nikolajevske oblasti. Do Očakova odatle ima pet kilometara, pa su ruske snage mogle odmah da ih primijete i unište.

„To je bila besmislena akcija, odmah su primijećeni“, istakao je Stremousov. Svi prilazi Kinburnskom rtu u potpunosti kontroliramo i nerealno je ostati neprimijećen“, dodao je on.

Stremousov je također demantirao izvješća da su ukrajinske trupe ušle u regiju Herson. Prema Stremousovljevim riječima, on svakodnevno putuje u selo Kiselevka na granici s regijom Mikolajiv, što se “svaki dan vidi na internetu”, piše Guardian.

RIA također prenosi da su snage Donjecke i Luganske Narodne Republike uz potporu Rusije zauzele Majorsk, prema priopćenju stožera teritorijalne obrane DNR-a.

“Od 15. rujna 2022., na području Narodne Republike Donjeck, grupa trupa DNR i LNR, uz vatrenu potporu Oružanih snaga Rusije, oslobodila je Mayorsk”, navodi se u Telegram kanalu odjela.

A dan ranije objavljeno je o zauzimanju naselja Nikolaevka i Nikolaevka Vtoraya u DNR.

Nikolaevka i Nikolaevka II ( Mykolaivka i Mykolaivka II) Foto: Ukrajinska interaktivna mapa

Mayorsk se nalazi sjeverno od Gorlovke, ovdje je bilo snažno utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine.

S druge strane, ukrajinska vojska tvrdi da su rano jutros odbili ruske napade u blizini Spirna, Soledara, Mayorsk-a, Zaitseve, Odradivke, Vesele Dolyne, Vodiane i Novomykhailivka, – stoji u jutarnjem izvješću Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

Tvrdnje obje strane nisu neovisno provjerene.