Skip to content

Britanci ljuti na Putina: Odbio se približiti njihovom veleposlaniku u Moskvi na 20 metara zbog ‘sanitarnih razloga’!

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog tjedna primio vjerodajnice 21 novopridošlog stranog veleposlanika.
Svečanost je održana u dvorani Velike palače Kremlja u Moskvi

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin je na diplomatskoj ceremoniji 5. decembra bizarno odbio stajati na udaljenosti od 20 metara od novog britanskog veleposlanika u Moskvi – okrivivši za to ‘sanitarne razloge’, piše britanski Daily Mail.

Publikacija navodi da je ‘neugodna scena’ nalikovala vrhuncu paηdemije Cοvida, dok je Putin inzistirao na držanju velike udaljenosti između sebe i ostalih diplomata na događaju u Kremlju na kojem je prihvatio diplomatske vjerodajnice nekoliko novih stranih veleposlanika u Rusiji, uključujući novog britanskog čovjeka u Moskvi Nigela Caseyja.

Činilo se da je u govoru Putin pružio maslinovu grančicu Britaniji, pozivajući na ‘promjenu nabolje’ u odnosima između Moskve i Londona, ali osjećaj govora ruskog predsjednika bio je opovrgnut njegovim postupcima, piše britanski medij.

Došavši govoriti kroz ogromna zlatna vrata ukrašena ruskim zastavama, stajao je desetke metara od 21 izaslanika i održao svoj govor s druge strane velike dvorane, jednostavno im se obraćajući.

Izaslanici su se mogli vidjeti kako slušaju na drugoj strani prostorije i izgledaju nezadovoljno – a potom su bili prisiljeni nespretno se udaljiti jer Putin nije imao namjeru osobno ih pozdraviti.

“Nažalost, zbog sanitarnih razloga, ne možemo više razgovarati, ni družiti se”, rekao je Putin izaslanicima – uključujući nove veleposlanike Njemačke i Australije.

“Nadam se da će doći bolja vremena, ne samo u politici nego i u zdravstvu, i da ćemo to moći”, dodao je gospodin Putin i čestitao im nadolazeće novogodišnje praznike.

Ali nedavne slike pokazuju Putina kako stoji blizu ljudi bez vidljivih sanitarnih problema, žali se britanski medij.

Razdaljina između ruskog lidera i veleposlanika podsjećala je na udaljenost između Putina i Emanuela Makrona kada je francuski predsjednik otputovao u Moskvu prošlog februara.

Dvojica lidera sjedela su na suprotnim krajevima ekstra dugačkog stola, a Makron je navodno odbio zahtjev Rusije da se podvrgne testu na kοrοna νirus. Slično, njemački kancelar Olaf Šolc takođe se našao na drugom kraju stola nakon što je odbio da bude testiran.

Britanski medij navodi da “Putinova isprika o ‘sanitarnim razlozima’ koji su ga spriječili da osobno pozdravi nove izaslanike u Kremlju daju veću vjerodostojnost tvrdnjama da koristi tjelesne dvojnike”.

S druge strane, možda ovu ‘distancu’ treba čitati “između redova”, jer gospodin Putin nije imao nikakvu ‘sanitarnu ispriku’ prilikom dodjele nagrada gdje se rukovao s Herojima Rusije…

Razgovor sa sudionicima svečanosti obilježavanja Dana heroja domovine 8. decembra. Foto: Ured Predsjednika Ruske Federacije

Vladimir Putin u posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima 6. decembra. Fotografija: Andrej Gordejev, Vedomosti

I u Emiratima i Saudijskoj Arabiji se rukovao i grlio.

Tokom svog govora diplomatima, Putin se dotakao teme zaoštravanja na Bliskom istoku, ističući značajke humanitarne katastrofe u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

Također je istaknuo ulogu Rusije u opskrbi žitom zemalja u potrebi, posebice Malija i šest drugih afričkih država. Prema njegovim riječima, Moskva namjerava snažno proširiti partnerstvo s inozemstvom na humanitarnom i kulturnom planu.

Govoreći o odnosima s Njemačkom, ruski je predsjednik istaknuo da je prekinuta suradnja Moskve i Berlina nepovoljna za obje strane. Šef države je naglasio da se Rusija uvijek zalagala za izgradnju rusko-njemačkih odnosa na principima jednakosti, uzajamne koristi i poštivanja međusobnih interesa.

Zaključno, Putin je rekao da će Rusija nastaviti pridonositi rješavanju gorućih regionalnih i globalnih problema, dosljedno braniti pristupe osiguravanju jednake i nedjeljive sigurnosti, “formirati pošten sustav međunarodnih gospodarskih odnosa, oslobođen nepoštene konkurencije, jednostranih sankcija i politički motivirana ograničenja “