Skip to content
kalesija

Odličan potez: Opština u BiH ukinula finansiranje političkih partija

Stotine hiljada eura koje su isplaćivane političarima će biti preusmjerene za pomoć socijalno ugroženim građanima, te studentima.

Naime, tri bosanskohercegovačke opštine i dva grada odlučili su da više neće finansirati političke stranke. Opština Ključ, Donji Vakuf i Kalesija, te gradovi Zenica i Visoko donijeli su odluku o ukidanju finansiranja političkih stranaka.

Opštinski načelnik Kalesije Sead Džafić je u rebalansu budžeta za ovu godinu ponudio, a odbornici usvojili ukidanje novca za političke partije na području ove opštine.

“Mnogi naši sugrađani ostaju bez posla i nisu u mogućnosti da zarade za sebe i svoju porodicu zbog pandemije virusa korona, a ova sredstva ćemo usmjeriti u pomoć manjim zanatlijama i onima kojima je bio zabranjen rad u proteklom periodu”, rekao je Džafić, prenosi Srna.

On ističe da je bilo i odbornika koji iz njima znanih razloga nisu podržali rebalans budžeta u kojem su predviđena i sredstva za pomoć poljoprivredi, privredi, kao i radnicima koji su ostali bez posla na području Kalesije, saopšteno je iz Službe za informisanje ove opštine.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja u odnosu na broj stanovnika ima rekordan broj političkih stranaka. Podaci Centralne izborne komisije BiH pokazuju da ih je registrovano 150. U praktičnom smislu gledano, to znači da na svakih 23.500 stanovnika u BiH dođe jedna politička partija.

Sidebar