Skip to content

ODLUKA JE PALA: Njemačka šalje tenkove Leopard u Ukrajinu

Nakon višemjesečne rasprave, kancelar Scholz je odlučio isporučiti borbene tenkove Ukrajini. Navodno se i saveznici slažu s tim i tenkovi Abrams mogli bi doći iz SAD-a.

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati tenkove Leopard 2A6 u Ukrajinu. Riječ je o prijenosu tenkova od strane same Njemačke i dopuštenju za ponovni izvoz od strane drugih zemalja, javlja Spiegel pozivajući se na vladine izvore.

Prema izvješću Spiegela postoji najmanje jedna četa tenkova Leopard tipa “2A6” – 14 njemačkih borbenih tenkova uskoro će krenuti na ukrajinsko bojište.

“Drugi saveznici, uključujući iz Skandinavije, također žele isporučiti glavne borbene tenkove Leopard 2 Ukrajini. Savezna vlada želi dati dopuštenje za izvoz takvih tenkova koji su u vlasništvu drugih država poput Poljske”, nastavlja “Spiegel”.

Izvješće je njemačkoj tiskovnoj agenciji potvrđeno iz koalicijskih krugova. U skladu s tim, Njemačka također dopušta drugim zemljama da u isto vrijeme prebace tenkove Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu, piše Bild.

Odluka će službeno biti objavljena u srijedu. Dva su važna datuma u kancelarevom kalendaru: u 13 sati Scholz će biti ispitan u Bundestagu. Njegovo pojavljivanje u serijalu intervjua ZDF-a planirano je za predvečernje sate.

A srednjoročno i dugoročno, drugi borbeni tenkovi iz industrijskih zaliha mogu se pripremiti za upotrebu.

Jučer je postalo poznato da je Poljska od Njemačke zatražila dopuštenje za prebacivanje 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Općenito, Ukrajina bi od saveznika trebala dobiti oko 100 tenkova Leopard 2, izvijestili su mediji.

Također se pojavila informacija da su Sjedinjene Države spremne dati Ukrajini 10 tenkova Abrams .