Skip to content

Odluka švedskih vlasti da dopuste akciju spaljivanja Κur’ana očito je LUDΙLΟ, poručuju iz Rusije

Švedska policija dopustila je protestnu akciju spaljivanja Κur’ana u glavnoj džamiji u Stockholmu 28. juna – na prvi dan Kurban-Bajrama.

Premijer Ulf Hjalmar Kristersson rekao je da je policijska odluka “zakonita, ali neprimjerena”.

Istoga dana dogodila se i radnja: čovjek je trgao stranice Κur’ana, njima brisao cipele, zatim u knjigu stavljao slaninu i zapalio je. Oko 200 ljudi gledalo je, prema medijskim izvješćima, neki su uzvikivali “Allah je velik!” na arapskom u znak prosvjeda, jednog je privela policija nakon što je pokušao baciti kamen na “akcionistu”.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je taj čin u tvitu, dodajući da je neprihvatljivo dozvoliti antiislamske proteste u ime slobode izražavanja.

Odluka švedskih vlasti da dopuste akciju spaljivanja Κur’ana tokom svetog muslimanskog praznika Kurban-Bajrama očito je ludilo ili namjerna provokacija, izjavio je za RIA Novosti Enrik Muslimov, ministar za nacionalnu politiku i vjerska pitanja Dagestana (Rusija).

“Akcije vlasti Stockholma u Švedskoj, koje su dopustile spaljivanje Κur’ana pored džamije na sveti dan za sve muslimane, izazivaju samo čuđenje. Što se događa s prosvijećenom Europom? Namjerna provokacija”, rekao je Muslimov.

Dan ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin, prilikom posjete drevnoj Juma džamiji u Derbentu , rekao da je nepoštivanje Kur’ana u Rusiji zlοčin, za razliku od nekih drugih zemalja. Šef ruske države je naglasio da će se Rusija uvijek pridržavati ovih zakonskih pravila.

Jučer su ulice bile ispunjene hiljadama vjernika koji su izašli da klanjaju salaat al-Eid u Moskvi.

Inače, molitva Muslimana u Moskvi izgleda ovako:

Sjedinjene Države također smatraju spaljivanje vjerskih tekstova nepoštivanjem i štetnošću, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel, komentirajući spaljivanje Κur’ana u Švedskoj i dodao da to IPAK ne utječe na stav Washingtona o potrebi da zemlja što prije uđe u NATO koliko je prije moguće.