Skip to content

ODREKLA SE ŽIVOTA U Hrvatskoj kako bi spašavala ranjene u Donbasu

Mirela Jakupanec bi mogla pronaći dobro plaćeni posao u Austriji ili Velikoj Britaniji, ali je za razliku od toga, napustila život u maloj i ugodnoj Hrvatskoj kako bi spašavala ranjene u Donbasu, piše ruski medij NTV.ru.

Mirela je svom prošlom, prijeratnom životu, bila zdravstvena radnica u Hrvatskoj. Stigla je u Donbas iz Hrvatske još u travnju.

Svaki dan nakon posla, ona je, poput miliona Europljana, uključila TV. I tamo je svirala ista ploča: Rusi cinično granatiraju sami sebe.

Dok su susjedi upijali svaku riječ, ona je, kaže, htjela doprijeti do dna istine.

Jednom je na internetu naišla na snimku koja joj se zauvijek urezala u sjećanje.

‘Vidjela sam na srpskom portalu – došlo je do ismijavanja Azοvaca nad ruskim vojnikom… Ne znam je li bio ruski vojnik ili vojnik Donjecka. Pribili su ga na križ i onda žiνog spalili… Rekla je: to je to, kraj. ‘Bila je to kap koja je prekrila čašu’, da tako kažem. I rekla sam majci: Idem pomoći.

Mirela je skupila onoliko lijekova koliko je mogla ponijeti i krenula prema Donjecku na vlastitu odgovornost i rizik.

Nakon što je prevladala sve poteškoće, stigla je do Donjecka. Bolnica joj je postala drugi dom.

“Ovo je psihološki rat koji se događa posvuda – u medijima, na televiziji, posvuda”, kazala je Mirela novinarima programa New Russian Sensations.

‘Ove rane koje tamo previjemo, zacijelit će. Ali mentalne i duhovne traume – to nikada neće zacijeliti.’

Za to vrijeme Mirela nije bila zanemarena ni u rodnoj Hrvatskoj. Došli su joj u kuću s pretresom, a onda su krenule prijetnje i pravi progon. Sigurna da će je, ako se vrati u Hrvatsku, odmah strpati u zatvor. Stoga za sebe sada vidi samo jedan način: zatražiti rusko državljanstvo.

Pomažem kao liječnik. Kakve veze ima jesam li u Africi ili u Indiji, ili gdje? Tamo sam gdje želim biti.

Ruski vojnik zahvaljuje Mireli na pomoći / Donjeck

Ovo je moj izbor i mogu biti ovdje. Protiv mene je podignuta krivična prijava da sam kao proruski separatist, rekla je Mirela i shvaća da se najvjerojatnije nikada neće vratiti u svoju domovinu.

Mirela je u Donjecku dobila nadimak ‘hrvatski anđeo branitelj’.

Mirela Jakupanec / Foto: NTV.ru