Skip to content

“ODSLUŽIO” 17 GODINA ΖATVΟRA ZBOG SΙLΟVAΝJA KOJE NIJE POČINIO

Andrewa Malkinsona, čovjeka koji je odslužio 17 godina zatvora zbog silοvanja koje nije počinio, danas je prizivni sud oslobodio – sada je bijesno optužio državu da ga je “οtela” na gotovo dva desetljeća i opisao je policiju kao ‘lažljivce’.

OSUĐEN NA 7, A SUD MU DODAO JOŠ 10 JER JE TVRDIO DA JE NEVIN

Andrew Malkinson , 57, pogrešno je proglašen krivim za napad na ženu 2003. godine u Manchesteru. Sljedeće godine osuđen je na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od sedam godina, ali je ostao u zatvoru još 10 jer je tvrdio da je nevin.

Njegova žalba na njegovu osudu, koja se temelji na novim DNK dokazima koji su se nedavno pojavili i ukazuju na još jednog potencijalnog osumnjičenika, danas je bila uspješna.

Okončao je neostvarenje pravde koje je opisao kao ‘lažnu fantaziju’ koju su ga vlasti natjerale živjeti.

Rekao je danas ispred suda u govoru kipteći od bijesa: ‘Došao sam u policijsku postaju 2003. Rekao sam policajcima da sam nevin – nisu mi vjerovali. Na Krunskom sudu u Manchesteru 2004. Rekao sam poroti da sam nevin – nisu mi vjerovali. Došao sam na ovaj žalbeni sud 2006. i rekao im da sam nevin – nisu mi vjerovali. Prijavio sam se Povjerenstvu za reviziju kaznenih postupaka koje bi trebalo istraživati ​​neostvarenje pravde i rekao im da sam nevin.

‘Nisu istraživali i nisu mi vjerovali. Ne jednom, nego dvaput.”

‘Danas smo ovom sudu rekli da sam nevin i na kraju su me poslušali, ali ja sam bio nevin svih ovih 20 godina koliko je bilo prije danas. Ništa što je bilo koji policijski službenik, sud ili komisija rekao o meni od 2003. nije promijenilo tu stvarnost.

‘Tu ste da skupljate novosti, ta izjava s klupe iza mene za mene nije novost. Kada vas porota proglasi krivim, a vi ste nevini, stvarnost se ne mijenja. Vi znate da niste počinili zločin. Ali svi ljudi oko vas počinju živjeti u lažnom fantazijskom svemiru i tretiraju vas kao da ste krivi: policija, zatvorski službenici, službenici za probaciju, zatvorenici, novinari, suci.

‘Kao manjina od jednog prisiljeni ste živjeti njihove lažne fantazije. Dana 2. augusta 2003. otela me država. Bilo je potrebno gotovo 20 godina da uvjerim svoje otmičare da me puste. Od tog vremena u zatvoru sam proveo sedamnaest godina, četiri mjeseca i 16 dana. Sve to vrijeme pravi preparator, prava opasna osoba bila je na slobodi.

‘Sada sam ostavljen izvan ovog suda bez isprike, bez objašnjenja, bez posla, beskućnik, od kojeg se očekuje da jednostavno kliznem natrag u svijet.

‘Proveo sam 17 godina na oprezu protiv svake prijetnje, 17 godina odbrojavajući minute do zaključavanja kako bih mogao biti iza svojih vrata i siguran od drugih zatvorenika – ali ne i od vlastitog uma.’

‘Otkad sam uhapšen 2003. policija, zatvorski sustav i probacijska služba prozivaju me lažljivcem jer sam poricao da sam počinio kazneno djelo. Tvrdili su da poričem i natjerali me da odslužim dodatnih deset godina zatvora jer nisam htio lažno priznati.

‘Ja nisam lažljivac. Ne poričem, ali reći ću vam tko poriče. Policija šireg Manchestera laže i poriče.

‘Čak i nakon ove današnje presude, predviđam da ćemo ih vidjeti kako poriču odgovornost za ono što se dogodilo. Vidjet ćemo kako rastežu lakovjernost svojim izmišljanjem izgovora. Policija Manchestera se 20 godina trudila zataškati kako me nepravedno osudila.

‘Umjesto da istraže višestruke tragove koje im je dala javnost, natjerali su užasno traumatiziranu ženu da pogleda postavu sa mnom u njoj, iako nisam odgovarao opisu koji je dala za svog napadača.’

‘Protuzakonito su uskratili ključne dokaze koji bi pomogli mojoj obrani. Kad sam se počeo žaliti, policija je protuzakonito uništila žrtvinu odjeću za koju sam tražio da se ponovno testira zajedno s drugim dokazima, ne samo jednom, već tri puta.’

‘A sve ovo vrijeme osoba koja je doista počinila ovaj užasni zločin bila je na slobodi – a to znači da nisam samo ja taj koji je uskraćen pravdi. To je i žrtva’, kazao je, između ostalog Andrew Malkinson.

Gospodin Malkinson prethodno je dvaput podnio zahtjev da njegov slučaj pregleda CCRC, ali je odbijen, da bi na kraju pušten iz zatvora u decembru 2020.

Nakon puštanja na slobodu, napredak u znanstvenim tehnikama omogućio je njegovu odvjetničkom timu, uz podršku pravne dobrotvorne udruge Appeal, da pruži novu DNK analizu koja je CCRC-u dovela u sumnju njegovu osudu.

Tijelo je zatim naručilo vlastito testiranje koje je otkrilo da DNK iz žrtvine odjeće odgovara drugom čovjeku u nacionalnoj policijskoj bazi podataka.

GMP je u januaru potvrdio da je muškarac uhapšen i pušten pod istragu u svjetlu novih informacija, ali još nije donesena odluka hoće li biti optužen.

Čitajući izjavu ispred suda, Emily Bolton, direktorica pravne dobrotvorne udruge Appeal koja je pomogla Andrewu Malkinsonu, rekla je: ‘Ovaj slučaj predstavlja užasnu dvostruku nepravdu koja se više nikada ne smije ponoviti’, piše Daily Mail.