Skip to content

Oficir IDF-a ispričao kako je naredio tenku da puca na kuću u kojoj je bilo 14 talaca (VIDEO)

18. decembra, izraelski Channel 12 je u vijestima objavio video snimku policijskog helikoptera koji je zabilježio kako izraelski tenk ispaljuje granate prema kući u Kibbutz Be’eri tokom situacije s taocima 7. oktobra u kojoj su borci Hamasa držali 14 izraelskih talaca.

Oficir IDF-a ispričao je tešku odluku koju je donio 7. oktobra da naredi tenku da ispali granate prema kući u kibucu Be’eri, piše the Times of Israel.

Brig. Gen. Barak Hiram pričao je The New York Timesu o složenoj situaciji s taocima. Hiram kaže da je oko 16 sati, nakon što se naoružani napadač predao, zapovjednik SWAT-a tvrdio da bi drugi mogli slijediti njegov primjer, dok je on, Hiram, rekao da se situacija s taocima mora riješiti do noći.

Ubrzo nakon toga, navodno su borci Hamasa ispalili RPG iz kuće, Hiram priča kako je rekao zapovjedniku tenka: “Pregovori su gotovi. Provalite, čak i po cijenu civilnih žrtava.

Tokom cijele situacije s taocima, koja je uključivala intenzivne borbe između Hamasa i snaga IDF-a, navodno su ubijeni svi pripadnici Hamasa koji su boravili u toj kući zajedno s 12 od 14 izraelskih talaca.

Krhotine druge granate ‘slučajno’ su ubile Adija Dagana (68) i ranile njegovu suprugu Hadas Dagan (70). Hadas Dagan je jedna od samo dvoje preživjelih, uz Yasmin Porat, 44.

Channel 12

Član kibuca Bari koji je vidio snage vlastitim očima podijelio je svoju frustraciju Channelu 12: “Vidio sam stotine vojnika i desetke automobila. Osobno sam se obratio svakom časniku kojeg sam vidio – nitko nije znao tko zapovijeda i tko je koordinirao događaj. Izgledalo je kao totalni zapovjedni kaos.”