Skip to content

Oglasio se Schmidt: Pozivam tužilaštvo da otvori istragu protiv Darija Kordića

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je nedavno objavljen videosnimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, u kojem on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela”, kazao je Schmidt.

On dodaje da je veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom te je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu, prenosi Klix.

“Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Podsjetimo, osuđenik i ratni zlοčinac Dario Kordić je snimljen prošle godine kako daje sramotan odgovor na pitanje “Da li je vrijedilo zatvora i rata”, a taj snimak je sada javno objavljen. Snimak počinje tako što Kordić prepričava svoj razgovor sa jednim od prisutnih na druženju.

“Moj prijatelj, sa sjevera Hrvatske, pitao me… je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je.

Nakon toga je uslijedio aplauz te su zajedno zapjevali pjesmu Miroslava Škore ‘Vrijedilo je’.

Kordić je inače osuđen na 25 godina pred Haškim tribunalom zbog krvavog napada u Ahmićima, ali je nakon dvije trećine kazne, tačnije nakon 17 godina iza rešetaka, pušten na slobodu 2014., a na uslovnoj slobodi je bio do 2022. godine.

Iako su hrvatski mediji pisali da je po izlasku iz zatvora “doživio preobraćenje” te su ga hrvatski političari pokušali rehabilitovati kroz različite izjave i podršku, jasno je da on ipak ne osjeća pokajanje niti saosjećanje prema žrtvama.