Skip to content

Okrnjeno Predsjedništvo BiH u posjeti Kijevu: Komšić i Bećirović se noćnim vozom prebacili do Ukrajine

Predsjedavajući i član Predsjedništva BIH Željko Komšić i Denis Bećirović doputovali su u službenu posjetu Kijevu, ali tamo nema njihove koleginice iz Predsjedništva, Željke Cvijanović. U BiH nema konsenzusa o Ukrajini.. Ranije, 20. avgusta, gospođa Cvijanović se zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Budimpešti sastala s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

“S nacionalnog aspekta bilo bi primjereno da cijeli predsjednički štab BiH ode u Kijev, ali je gospođa Cvijanović odbila pridružiti se svojoj dvojici kolega u ovom posjetu, jer se ne slaže s osudom ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je vojni i politički analitičar Đuro Kozar za DW.

Očekuje se da će se Komšić i Bećirović u Kijevu sastati s ukrajinskim visokim zvaničnicima i predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Predviđeno je i sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja bi se trebala održati u srijedu, 23. avgusta.

Ovo je prvi put da su neki od članova državnog predsjedništva posjetili Ukrajinu od početka rata punog razmjera.

Oni su u Ukrajinu stigli noćnim vozom, a već jutros su u Buči položili cvijeće.

Politički analitičar je istaknuo da ovaj posjet “može donijeti obostranu korist” i doprinijeti “povoljnijem” pozicioniranju Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima. Prema njegovim riječima, na taj način država će postati jedna od onih koje su podržavale suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i tražile povlačenje ruskih trupa iz zemlje. Također je izrazio mišljenje da Sarajevo ne može ostati neutralno, “jer je ne tako davno proživjelo i težak rat”.

U međuvremenu, još nema vijesti u ukrajinskim medijima o njihovoj posjeti. Ukrajinska nacionalna TV Suspilne je do sada objavila da je Predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa prvi put posjetio Kijev i da je posjetio Buču. Također su objavili da je i predsjednik Litve Gitanas Nauseda stigao je u Kijev ujutro 23. avgusta na proslavu Dana neovisnosti.

Istovremeno, jutros je Volodimir Zelenski sudjelovao u proslavi Dana državne zastave Ukrajine.

Najveća državna zastava zemlje podignuta je na području Nacionalnog muzeja povijesti Ukrajine u memorijalnom kompleksu Drugog svjetskog rata u Kijevu. Tijekom ceremonije intonirana je himna Ukrajine. Vojnici satnije počasne straže prošli su svečanim mimohodom.

Volodimir Zelenski je naglasio da je danas u Kijevu podignuta posebna zastava Ukrajine: na njoj su svoje potpise ostavili ukrajinski branitelji koji se bore za slobodu i nezavisnost zemlje. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i: predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefanchuk, premijer Denys Shmyhal, šef predsjedničkog ureda Andriy Yermak, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužny i tajnik za nacionalnu sigurnost i Vijeće obrane Oleksiy Danilov.

Nakon stjecanja nezavisnosti, Ukrajina godišnje slavi Dan zastave 23. avgusta, uoči Dana nezavisnosti.