Skip to content

OPOZICIJA POBEDILA MILA! Ipak, još je dug put do formiranja vlade

Prema poslednjim procenama Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) opozicija neće imati manje od 41 mandata u budućem sazivu Parlamenta Crne Gore računajući zbir tri velike koalicione liste. Iako to znači da će DPS-u ostati 40 mandata, odnosno jedan manje, to ne znači i automatski da je formiranje vlade gotov posao.

Prvo pitanje je – šta će reći Državna izborna komisija (DIK). Jedinim validinim rezultatima smatraju se oni koje saopšti DIK, a koji je trenutno tek na oko 36 obrađenih glasova. Sve ostale prognoze jesu pokazatelji, ali ne i zvanični važeći podaci.

Drugo pitanje – šta će se desiti ukoliko dođe do ponavljanja broja glasova na velikom broju biračkih mesta? Budući da je u toku glasanja prijavljen veliki broj nepravilnosti, DPS će zaisigurno uložiti žalbe, te tražiti ponavljanje izbora na problematičnim biračkim mestima.

Treće, a trenutno možda i najznačajnije pitanje – šta će da uradi Dritan Abazović, nosilac liste “Crno na bijelo/URA”? On je u izbornoj kampanji nekoliko puta ponavljao da nikako neće ući u koaliciju sa Milom Đukanovićem, pa sada ostaje otvoreno pitanje da li će partneri Demokratskog fronta ostati verni i dosledni izbornim izjavama. Zašto? Jer ipak ne smemo smetnuti sa uma da je političko znanje Mila Đukanovića ogromno, a politička gravitaciona sila i dalje neprevaziđena.

Dodatno, ostaje otvoreno i pitanje upotrebne vrednosti jednog poslanika viška koliko bi opozicione partije udruženo imale u skupštinskim klupama jer poslanici glasaju prema sopstvenoj savesti, te ne mora nužno da znači će svi glasati za novu vladu što nam dokazuje i primer iz Budve.

Izvor: PressSerbia/Tanjug