Skip to content
brak, ilustracija

Oprost i spašavanje braka nakon nevjere

Činjenica je da preljub izaziva bol, patnju i krizu kod oba partnera te uništava međusobno povjerenje, ali ako je sačuvana iskrena ljubav, bračnu zajednicu ipak je moguće spasiti, uz uvjet da za to postoji obostrano razumijevanje i istinska želja te da razlog preljuba nije osveta.

Ako povrijeđeni partner uzvraća osvetom, problem se samo povećava. Varaju se oni koji misle da će osvetom preljubniku njima biti lakše te da će njihova bol nestati ili barem biti manja. Također, ne smije se razmišljati o tračanju i ogovaranju jer to je velika prepreka na putu do cilja kojemu se teži.

Mnogo je mudrije „hladne glave“ razgovarati o problemu, tražiti rješenje, otkloniti uzroke i pokazati spremnost na oprost, a preljubnik da prihvati odgovornost i pokaže kajanje. Pri tome valja očuvati vlastito i partnerovo dostojanstvo.

Nakon preljuba najčešći način nošenja s problemom je priznanje, opraštanje partneru, smanjivanje vlastitog osjećaja krivnje i rad na vezi da postane kvalitetnija. Bez toga nema očuvanja bračne zajednice niti pravog oporavka. Obvezno treba žurno zatražiti pomoć psihologa.

“Ti ljudi strašno pate i treba im pomoći da se oslobode osjećaja krivnje i srama jer ih takve emocije blokiraju. Uz odgovarajuću terapiju, preljub može imati terapeutski učinak te pomoći ljudima da prestanu biti inertni. To je poput radikalne, ali neizbježne operacije u bolnici. Ako je vašem braku prestalo kucati srce, onda preljub može biti defibrilator”, tvrdi američka psihoterapeutkinja dr. Kirshenbaum.

Niti jedan brak nije imun na nevjeru. To kaže eminentna riječka psihologica dr. Ana Kandare-Šoljaga u novoj knjizi „Nevjera – vodič za suočavanje i prevenciju“.

Dajući mnoge odgovore na pitanja preljuba, ona sigurno vodi prevarenu osobu od prvih trenutaka šoka i izrazitog emocionalnog stresa kroz sve daljnje faze prihvaćanja situacije i suočavanja s njom. „Nevjera, kao i vjernost, stvar su naše svjesne odluke.”

Prevarena osoba nije kriva – nevjera je odgovornost nevjerne osobe“, tvrdi dr. Kandare-Šoljaga i savjetuje preljubniku/ici: „Donesite odluku da ćete biti vjerni. Znate i sami da nije moguće kontrolirati ponašanje nekog drugog, ali je zato i te kako moguće kontrolirati vlastito.“

Ona nevjeru sagledava iz perspektive svih sudionika „trokuta“, analizira njihovu problematiku, pružajući pomoć svima, a ne samo prevarenoj osobi jer je svakoj od tri osobe u tom trokutu potrebna psihološka stručna pomoć.

Varaju li češće žene ili muškarci i zašto

Obično se kaže da muškarci varaju češće nego žene, ali i da žene to vještije skrivaju. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da je 57 posto muževa i 54 posto žena priznalo nevjeru, da je 71 posto žena iniciralo razvod braka te da je 53 posto svih razvoda uzrokovano preljubom.

Zbog nezadovoljavajućeg seksa u braku 20 posto žena odlučilo se na ljubavnu vezu izvan braka, s tim da ih je 44 posto privukla neodoljiva druga osoba.

Kad je riječ o muževima, 35 posto ih je željelo malo začiniti svoj ljubavni život, dok je 32 posto žena željelo osjetiti da su privlačne i poželjne. Na preljub se zbog češćeg seksa odlučilo 48 posto muškaraca, dok ih je 47 posto željelo iskusiti drukčiji seks.

No, to su prave fraze jer su to mogli imati i iskusiti u braku, s obzirom na to da se čak 56 posto preljubnika i 34 posto preljubnica izjasnilo da imaju sretan ili vrlo sretan brak.

(vasezdravlje.com)

Sidebar