Skip to content

Orban: Zadržat ćemo ekonomske odnose s Rusijom, preporučujem isto saveznicima

U subotu je premijer Mađarske, Viktor Orban, održao svoj godišnji pregledni govor na bazaru Várkert sa sloganom “Mir i sigurnost”.

“Rusko-ukrajinski rat mogao bi trajati godinama. U Europskoj uniji, uz Mađarsku, jedino je Vatikan na strani mira. Ali iznad Mađara stoji samo Bog, samo njemu odgovaraju, a ne drugim zemljama”, rekao je Orban.

Stanovnici Bruxellesa još nisu dali svoje živote u ovom ratu, ali Mađari jesu

“Bez obzira koliko je jak i moćan, tko god misli da može kontrolirati i upravljati ratom, precjenjuje vlastitu snagu i podcjenjuje rizične posljedice rata”, rekao je Viktor Orbán.

Prema njegovim riječima, na strani rata su oni koji su daleko od Ukrajine, a Mađari su tu pored.

Briselčani još nisu dali živote u ovom ratu, ali Mađari već jesu“, izjavio je premijer.

“Dok se u Munkácsu spuštaju mađarski simboli, mnogi su zakarpatski Mađari već poginuli na fronti. Više poštovanja prema Mađarima u Munkácsu, Kijevu, Bruxellesu i Washingtonu”, dodao je.

“Mađarskoj je članstvo u NATO-u bitno jer smo predaleko na istočnom rubu kontinenta, Austriji je, primjerice, lakše”, rekao je Orbán.

“NATO je obrambeni savez, zato smo se pridružili, zato sam osjetio povijesno zadovoljstvo kad sam mogao potpisati zahtjev za pridruživanje nakon 45 godina sovjetske okupacije. Ali NATO nije da države članice zajednički napadaju treću zemlju, ako netko želi izvesti ratni čin, to mora učiniti izvan NATO-a, rekao je Orbán.

Zadržat ćemo naše ekonomske odnose s Rusijom

“Ljevica je također na strani rata u Mađarskoj, isporučivala bi oružje, financirala Ukrajinu i prekinula veze s Rusijom, navodi Orban.

“Mi to ne radimo”, izjavio je. Mađarska ne isporučuje oružje, a novcem se također manipulira da sredstva koja pripadaju Mađarskoj Bruxelles ne šalje Ukrajini.

Prema premijerovim riječima, humanitarna pomoć Ukrajini ne znači odustajanje od odnosa s Rusima, jer bi to bilo protiv njihovih nacionalnih interesa.

Održavat ćemo gospodarske odnose s Rusijom i preporučujem to našim saveznicima“, rekao je.

Zašto postoji inflacija u cijeloj Europi?

Prema njegovim riječima, naziv problema je sankcionirana inflacija, koja je bila usmjerena na Rusiju, ali je pogodila Europu. Nije bilo tako davno kada su obećavali da će to dovesti do kraja rata, ali to se nije dogodilo, sve je dalje, dodao je.

“I Rusija je dobro prošla sa sankcijama, jer smo im platili više. To je sankcionirani ekstra profit i platili su ga građani Europe. Mislim da su iz džepova Mađara uzeli 4000 milijardi forinti.”

Mađarska priznaje da Ukrajina brani vlastiti teritorij, ali prema Orbanu, ne bi bilo moralno ispravno staviti interese Ukrajine ispred interesa Mađarske.

Europa proživljava trenutke uvlačenja u rat, opskrbljujući oružjem i obučavajući vojnike jedne od zaraćenih strana. Prema Orbánu, “opasnost od ulijetanja postala je trajna: počelo je s kacigama, zatim su došla sredstva koja nisu prikladna za istrebljenje ljudskog života, a zatim i transport tenkova”.

Orban ne smatra da Rusija ugrožava sigurnost Mađarske.

“Rat u Ukrajini pokazao je da Rusija neće imati šanse protiv NATO-a, a Ukrajinci sve zavaravaju da se Rusi neće zaustaviti na Ukrajini. Cijeli svijet je mogao vidjeti da ruska vojska nije u poziciji da napadne NATO”, rekao je Orbán.

Mađarska je prije desetak godina predložila uspostavu zajedničkih europskih snaga, a sada je, prema Orbanovim riječima, šteta što se to do sada nije dogodilo.

Prema Orbanu rusko-ukrajinski rat mogao bi trajati čak godinama. “Nećemo ulaziti u rat, Mađarska će ostati otok mira i sigurnosti.

No, prema Orbanu, tu postoji još jedna οpasnοst – a time je mislio na slučaj u kojem je pomoćnik u nastavi pričao o seχualnom οdnosu koji je imao s 15-godišnjom učenicom na TikToku.

Nema isprike za pedοfiΙiju, dijete je svetinja i nepovredivo”, rekao je Orban koji je poručio da u takvim situacijama nije dovoljna vlada, već su potrebni i roditelji i učitelji.

Ne zanima nas što je svijet pοludio“, rekao je Orbán, niti ga zanima kako Bruxelles objašnjava neobjašnjivo. Ovo je Mađarska i ovdje bi trebao biti najstroži sustav zaštite djece u Europi. Zakoni postoje, a oni koji nedostaju će se popraviti, ali svi će biti potrebni po ovom pitanju, jer rodna prοpaganda nije dobrodušno s*anje, gΙupost duginih boja, već najveća οpasnost koja vreba djecu.”