Skip to content
Eagle

Orlovi krstaši: Jedini preostali par uskoro ispraća mladunce

Orao krstaš ili Kraljevski orao (Aquila heliaca) je veliki orao iz porodice jastrebova (Accipitridae).

Nekada je naseljavao široke predjele Euroazije, a danas je broj jedinki veoma smanjen i pod prijetnjom je izumiranja.

Danas ga zahvaljujući intenzivnim programima zaštite ima nešto više u Slovačkoj i Mađarskoj (ukupno oko 120-130 parova), kao i u Bugarskoj i Makedoniji gde se gnijezdi između 80 i 100 parova. Procjenjuje se da u cijeloj Europi, do Urala, obitava od 850-1400 parova, a najveća populacija se nalazi u Rusiji (600-900 parova), navodi Wikipedija.

Nažalost, u Srbiji postoji samo jedan jedini par Orlova krstaša, koji se nalazi u blizini vojvođanskog sela Srpski Krstur, Boro i Eržika, tako se zovu jedini preostali orlovi.

Boro i Eržika su dobili dva nova mladunca početkom maja koji će, kako se nadaju članovi Društva za zaštitu, za dvije sedmice raširiti krila i poletjeti.

U zadnje dvije godine izleglo se pet mladunaca ,Duško, Lilika i Nada, a pol i imena novih mladunaca znaće se tek kada polete iz gnjezda.

Predstavnica Društva za zaštitu Milica Mišković pojasnila je da u periodu dok su mladunci u gnjezdu i dok se razvijaju teško definisati njihov pol, a naročito, jer je gnjezdo skriveno u krošnji i ptići se ne mogu jasno vidjeti, rekla je Mišković za Tanjug.

“Mladunci se polako spremaju za izletanje, već su dovoljno veliki, samo treba da se osamostale zbog čega će ostati sa roditeljima još najmanje dva ili tri mjeseca,” navela je Mišković.

Međutim, navodi Mišković, ove godine imali su sreću da velike oluje i grad nisu pogodile gnezdo i da su mladunci ostali živi.

Upitana da li ostali mladunci, Duško, Lilika i Nada, svraćaju do starog gnjezda, Mišković je kazala da oni nemaju tehnologiju za praćanje ptica koje su se izlegle ranijih godina, ali je, ističe, sigurna da lutaju i istražuju nove teritorije.

Optimistična je da su uspjeli da prežive, kao i da će se posle lutanja vratiti na mjesto gde su se izlegli.

Poslednji preostali par te ptice u Srpskom Krsturu čuvaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta “Panon igl lajf” (Pannon Eagle Life).

Riječ je o projektu koji je započet prije tri godine uz finansijska sredstva Evropske unije, a u cilju zaštite te ugrožene vrste.

Izvor: Impuls

Sidebar