Skip to content

Oružane snage Ukrajine upozoravaju: “Očekuje se veliki raketni udar”

Šef oblasti Mikolajiv Vitalij Kim izvijestio je u Telegramu o polijetanju 17 ruskih strateških bombardera sposobnih za nošenje krstarećih projektila.

Glasnogovornik Zapovjedništva zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Yuriy Ignat također je potvrdio da je skupina ruskih strateških bombardera Tu-95 trenutno u zraku. Prema riječima govornika, ne zna se hoće li lansirati projektile, njihov let se prati.

Ruski Tu-95MS (Sergey Krivchikov – Russian AviaPhoto Team – Airliners.net)

“Nemojte ignorirati alarm, očekuje se masovni raketni napad, nije isključena mogućnost promjene početnog kursa neprijateljskih projektila”, napisao je Oleksandr Pavlyuk, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije, ujutro 14. januara, gradonačelnik Kijeva, Vitaliy Klitschko, izvijestio je o raketnom napadu na okrug Dnipro u glavnom gradu. Prema njegovim podacima, nije bilo žrtava.

Eksplozije u Kijevu odjeknule su bez proglašenja uzbune za zračni napad. Nakon udara proglašena je zračna uzbuna koja je trajala od 9.35 do 11.03 sati. Yuriy Ignat je pojasnio da su projektili ispaljeni na Kijev letjeli sa sjevera na balističkoj putanji, njihov tip se precizira.

Obavijest o raketnom upozorenju primljena je kasno zbog nedostatka radarskih podataka i informacija iz drugih izvora. Nažalost, Oružane snage Ukrajine nemaju učinkovita sredstva za otkrivanje i uništavanje balističkih projektila“, rekao je Ignat, piše Strana ua.

Također je bilo udara u Zaporizhzhiu. Oleksandr Starukh, načelnik regionalne vojne uprave, izvijestio je to u Telegramu.

 

Prema njegovim riječima, udarac je pao na teritoriju jednog od poduzeća. Na licu mjesta zabilježena su razaranja. Starukh je istaknuo da nije bilo žrtava, piše Gordon ua.