Skip to content

Oštećen ruski strateški radar za rano upozoravanje? Ruski senator optužio SAD za umiješanost

Postaja u Armaviru u krasnodarskom kraju na jugozapadu Rusije dio je ruskih snaga nuklearnog odvraćanja u kojoj se nalaze radari ultra visoke frekvencije koji su dio ruskog sustava ranog upozoravanja na nuklearne balističke projektile.

Fotografije oštećenih antena radara Voronjež-DM pokazuju da je izvršen izravan napad na komponentu ruske nuklearne sigurnosti.

S tim u vezi, ruski senator Dmitrij Rogozin i bivši glavni direktor Roscosmosa, optužio je Sjedinjene Države za umiješanost u napad dronom na stratešku radarsku stanicu, čija su se oštećenja pojavila na internetu.

“Naravno, može se pretpostaviti, zamisliti mogućnost da je napad, ako se, naravno, ne radi o lažnim ukrajinskim oružanim snagama, izveden na vlastitu inicijativu, međutim, uzimajući u obzir duboku upletenost Washingtona u to oružani sukob, verzija da Sjedinjene Države ne znaju za ukrajinske planove za napad na ruski sustav proturaketne odbrane može biti odbačena u potpunosti. Washington će morati u potpunosti odgovarati za prošle i buduće zločine izbezumljenog ukrajinskog vodstva”, napisao je Rogozin.

Dodao je “nalazimo se ne samo na pragu, nego već na rubu iza kojeg će, ako se neprijatelj ne zaustavi u takvim akcijama, započeti nepovratni kolaps strateške sigurnosti nuklearnih sila”.

Ruski senator je također komentirao Stoltenbergovu izjavu u kojoj glavni tajnik NATO-a poziva zemlje članice da ukinu ograničenja za ukrajinske vojne napade zapadnim oružjem na ruski teritorij.

“Ako poslušaju ovog neodgovornog nitkova, to će već biti pravi rat s NATO-om”, napisao je Rogozin na Telegramu.

Ni Ukrajina ni Ruska Federacija nisu službeno potvrdile napad na stanicu u Armaviru. Ipak, napad je privukao je pozornost Zapada.

War Zone se pita kakva će biti reakcija Rusije na ovo i kako će to općenito utjecati na situaciju oko rata u i oko Ukrajine.

Publikacija piše da je napad potvrđen satelitskim slikama koje je Planet Labs snimio 23. maja.

“U Armaviru se nalaze radari ultravisoke frekvencije koji su dio ruskog sustava ranog upozoravanja na nuklearne balističke projektile”, objašnjavaju stručnjaci.

Čini se da je ovo prvi napad takve vrste na objekt povezan s cjelokupnom ruskom strateškom obranom. Kao takav, ukazuje na novu i zabrinjavajuću dimenziju sukoba, posebno kada je riječ o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja. Bez obzira na Izravna povezanost Armavira sa sukobom u Ukrajini ili preciznim ciljevima napada na to mjesto ima mnogo šire implikacije. Dva sustava Voronjež-DM na tom mjestu ključni su dio ruske veće strateške mreže za rano upozoravanje, a njihov gubitak, čak i privremeni, mogao bi ugroziti sposobnost Ruske Federacije da otkrije nadolazeće prijetnje nuklearnim oružjem”, piše publikacija.

Također izražava zabrinutost kako bi to moglo utjecati na sposobnost cijele ruske mreže za strateško upozoravanje da procijeni potencijalne prijetnje i eliminira lažne uzbune zbog mogućeg gubitka preklapanja pokrivenosti u određenim područjima.

“Pored toga, napad na Armavir mogao bi ispuniti uvjete koje je ruska vlada javno iznijela 2020. za akcije koje bi mogle izazvati nuklearnu odmazdu, a ruska mreža za rano upozoravanje dio je šire politike nuklearnog odvraćanja zemlje”, kaže se u materijalu.

Publikacija podsjeća da su neposredno prije udara počele vježbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga, koje su “obnovile rasprave o graničnim vrijednostima za potencijalnu rusku upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini”.

“Ostaje za vidjeti tačno kako će Rusija odgovoriti na napad na Armavir, koji bi potencijalno mogao uključivati ​​nove nuklearne signale ukrajinskim vlastima, kao i njihovim zapadnim partnerima. U svakom slučaju, Armavir će imati značajne posljedice i može biti znak da efekt prelijevanja iz rata unutar Ukrajine poprima novi oblik”, piše publikacija War Zone.