Skip to content

Oštra reakcija iz “Krajina klasa” nakon otkrića bureka sa svinjetinom: “Neprofesionalno ponašanje iz zle namjere”

Nakon što je objavljena informacija Federalnog veterinarskog inspektorata Kantona Sarajevo da je u bureku sa junećim mesom pekare Manja, pronađen trag DNK svinjetine, iz banjalučke firme “Krajina klas” poručuju da oni o tome zvanično nisu obaviješteni i da stoga nisu u prilici da komentarišu slučaj, piše Telegraf.

Upozorili su da je Federalni veterinarski inspektorat Kantona Sarajevo ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da im nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se izjasni povodom ovakvih navoda.

“Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji ‘Krajina klas’ čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji, pa će ‘Krajina klas’ pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate štete načinjene poslovnom ugledu kompanije”, navodi se u kompanijskom saopštenju, prenijeli su banjalučki mediji.

Sa sigurnošću tvrde da kompanija “Krajina klas” uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je, kažu, nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa u njihovim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita.

Najavili su da će nakon što dobiju zvaničan izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija “Krajina klas” izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu, akreditovanoj laboratoriji, kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke. da bi utvrdili da li je negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem.

Naveli su i da “Krajina klas” posjeduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od dobavljača što je u skladu sa principima dobre proizvođačke prakse i HAC CP sistema koji primjenjuju u kontroli sigurnosti hrane koju proizvode.