Skip to content

Osumnjičeni Ukrajinac ZA ΡRΟDAJU ΟRGAΝA MALE DJΕCΕ u Evropu pušten iz pritvora

U UKRAJINSKOM Zakarpatju nedavno je uhvaćen muškarac koji je prodavao djecu od 1-2 godine za organe u Europu. Isti je napravio jamčevinu od milion grivni i izašao iz pritvora.

Prema istražiteljima, muškarac je Slovačkoj namjeravao “prodati” 11-mjesečnog dječaka za 25.000 dolara. Priveden je dok je dijete pokušavao odvesti u inostranstvo.

Zakarpatsko regionalno tužiteljstvo izvijestilo je da su uložili žalbu, javlja Strana.

Ranije je zakarpatski novinar Vitalij Glagola u svom Telegram kanalu rekao da je kriminalac prije hapšenja već uspio ostvariti najmanje tri takve prodaje djece. Uhapšen je tokom još jednog pokušaja odvođenja djeteta u inostranstvo na kontrolnom punktu Selmentsy. Poznato je da se policajcima obratila majka djeteta od koje je nitkov pokušao “otkupiti dijete”.

Kontrolna tačka Mali Selmentsy na ukrajinsko-slovačkoj granici

Kao što je Strana napisala, Ukrajinci često postaju donatori organa u inostranstvu za bogate strance.

Tako je u Lavovskoj regiji prije nekoliko godina odjeknuo tragičan slučaj kada je 20-godišnji mladić prodao bubreg u inostranstvo kako bi organizirao luksuzno vjenčanje u svojoj domovini. Mjesec dana kasnije umro je.

Prije vjenčanja momak je obitelji rekao da je navodno otišao raditi negdje “vani”. Stvarno je otišao i s puta donio 15.000 dolara.

Mjesec dana nakon slavlja Ukrajinac je umro. Tada je na tijelu muškarca pronađen ožiljak na mjestu izvađenog organa. Kome je i gdje prodao bubreg, nisu doznali.

Prema Yolchevu, ukrajinske donatore pronašli su posrednici koji su uzeli njihov postotak. Također su isporučili donore za tajne transplantacije organa u bolnice u susjednoj Turskoj.

Stotine miliona dolara kruže tržištem ilegalnih transplantacija, kažu stručnjaci.

“Kupnja i prodaja je ilegalna u većini zemalja. Ipak, postoje tajne transplantacije, postoje čak i transnacionalne kriminalne skupine u sjeni, koje uključuju visokokvalificirane liječnike”, kazao je za Stranu Vadim Reznichenko, stručnjak za trgovinu ljudima i crnu transplantaciju.