Skip to content
Sam izgradio put

Otac sam izgradio put kako bi njegova kćerka mogla da ide u školu

Da su roditelji spremni na svaku žrtvu ako će ona donijeti dobro njihovoj djeci svjedoči divna priča iz Turske.

Otac djevojčice je odlučio da uzme stvar u svoje ruke i to doslovno. Primio se posla i sam očistio, iskopao i poravnao put. Sve svojim rukama.

Kada je malena Gamze Korkut prošle godine trebalo da krene u vrtić, iz njenog sela do vrtića nije bilo puta pa tako ni autobusa kojim bi se do njega vozila. Planinsko selo u kojem se nalazi djevojčicina kuća na jugozapadu provincije Mugla bilo je zanemareno, a opštinska i pokrajinska uprava odbile su zahtjeve porodice da izgrade novi put.

Poručili su da u vezi s tim ne mogu ništa učiniti, jer je to zemljani, šumski put. Te godine ništa se nije promijenilo.

Godinu dana kasnije, tada šestogodišnja Gamze upisala je osnovnu školu u distriktu Mentese. Kada je njen otac vidio da će nepostojanje puta uticati na obrazovanje njegove kćerke, počeo je traktorom da je vozi do najbližeg glavnog puta kojim je vozio autobus.

Pet dana u nedjelji otac i kćerka truckali su se neravnim putem na traktoru, što je zahtijevalo puno vremena i bilo veoma naporno.

Tada je otac Ramazan odlučio da uzme stvar u svoje ruke i to doslovno. Primio se posla i sam očistio, iskopao i poravnao put. Sve svojim rukama, piše “Daily Sabah”.

Potom je unajmio bager i četiri kamiona. Opština mu je pozajmila još jedan kamion, a regionalna direkcija za šumarstvo valjak. I to je bilo sve.

Nakon šest dugih i napornih dana otac je završio put dug četiri kilometra, prekriven šljunkom. Malena Gamze sada je imala ugodniji put do škole, a autobus je mogao da dođe do praga njene kuće, baš kao što je dolazio i po njene vršnjake.

Izvor: bh-index.info

Sidebar