Skip to content

OVA KUĆA U ŠUMI SKRIVA TAJNU BIVŠE JUGOSLAVIJE! (VIDEO)

U centralnom dijelu Hrvatske u Karlovačkoj županji kod spomenika Petrova gora, nalazi se jedna napuštena kućica u šumi koja je godinama predstavljala veliku misteriju.

U ovom naizgled običnom skladištu, nalazi se lift, koji je bio posebno specifičan.

KAMUFLAŽA BOČNOG ULAZA /FOTO: urbangadgette.com (sve slike)

Naime, lift nije išao na gore, već se protezao 50 metara ispod površine zemlje, gdje se zapravo i skrivalo sklonište, a koje je bilo opremljeno da može bez problema da se živi 3 mjeseca u njemu, bez izlaska napolje.

Sakupljene informacije o ovom napuštenom vojnom objektu nakon njihove posjete i na osnovu onoga što su vidjeli i zabilježili, podijelili su članovi Urbanog istraživanja – urbangadgette.com i Croatia Infiltrationa.

 

♦ Pa da krenemo iz početka

Za Petrovu Goru su unaprijed znali da je napušteno radio-relejno čvorište. Vojska bivše države oformila je mrežu radio-relejnih čvorišta koja su trebala preuzeti sve državne komunikacije u slučaju da dođe do velikih oštećenja fiksne komunikacijske infrastrukture uslijed ratnih djelovanja ili prirodnih nepogoda. RRČ-i bi radio vezom prenosili informacije koje se inače prenose civilnom i vojnom fiksnom komunikacijskom mrežom.

Na području Jugoslavije izgrađeno je sveukupno 60-ak radio-relejnih čvorišta, od toga ih je 20-ak bilo na hrvatskom teritoriju.

Nisu sva čvorišta napravljena jednaka, neka su imala veću važnost od drugih, a neka su bila pridružena drugim objektima kao što je to primjerice slučaj s objektom na Ivančici ili s čvorištem na Ličkoj Plješivici gdje se nalazila i radarska postaja.

U pravilu su čvorišta bliža vanjskim granicama Jugoslavije bila slabije fortificirana jer se očekivalo da će određeni dijelovi teritorija u slučaju napada biti okupirani. U pravilu su čvorišta bliža centru zemlje bila čvršće građena, osim izuzetaka ovisnih o konfiguraciji terena koja ne bi dozvolila brz prodor napadača.Ovo je veliko pojednostavljenje obrambene strategije bivše države, ali je nužno da se spomenu barem neke osnovne crtice da bi objasnili zašto je radio-relejno čvorište Petrova Gora izgrađeno kako je izgrađeno.

ULAZ ZA OPSKRBU

Na prvi pogled zgrada radio-relejnog čvorišta izgleda poput nešto veće privatne kuće. Nakon što su ušli u nju kroz podrumski prilaz za vozila, zaključili su da se ipak radi o maloj zgradi na nekoliko spratova – suteren plus tri sprata.

Kasnije su od osoba koje su u njoj boravile po službenoj dužnosti saznali da je taj objekt doista bio luksuzan, kvalitetom usporediv s hotelom. Razlog tomu je činjenica da se radi o radio-relejnom čvorištu visoke važnosti koje je bilo spremno poslužiti i kao zapovjedno mjesto. Kvaliteta smještaja koja se još uvijek, usprkos devastaciji, može naslutiti govori tome u prilog, međutim kuća je manje važan pokazatelj važnosti ovog objekta.

♦ Kuća s tajnom

Na stepeništu svakog sprata kuće nalaze se vrata za lift. S obzirom na visinu kuće, četiri sprata računamo li suteren, lift se čini kao malo previše luksuzan dodatak.

Lift nije izgrađen da bi olakšao penjanje vojnicima po tih par etapa. Sagrađen je da bi vojnicima olakšao penjanje i spuštanje u glavni dio objekta. Kuća površine oko 670 kvadratnih metara nije radio-relejno čvorište, ona je samo kamuflaža za glavni dio objekta koji se zajedno s komunikacijskom opremom skrivao duboko ispod površine zemlje.

Stepenište do drugog kata podzemnog dijela RRČ-a

Stepenice koje uz lift vode u podzemlje vrha Magarčevac su neoštećene i pružaju siguran način za ulazak u glavne prostorije RRČ-a.

Tunel od stepeništa/lifta do podzemnog dijela RRČ-a

♦ Podzemna baza

Prolaskom kroz masivni metalni okvir vrata ušli su u velik prostor. Bez obzira što je na prvi pogled sužen uskim prolazima i hodnicima odmah su dobili osjećaj grandioznosti objekta.

Ravno ispred ukazali su se ostaci nekadašnjih kupaonica, WC-a i prostora za dekontaminaciju, radio soba, spremišta za dokumentacije i rezervne elektroničke opreme, kuhinja, menza i spremište za hranu – danas su sve prazne.

Prostorija s aparaturom za filtraciju zraka

Soba u kojoj su bili smješteni agregati za proizvodnju električne energije. U njoj su danas vidljiva betonska postolja za agregate, ali agregata više nema.

RADIO SOBA

Na drugom spratu podzemlja pronašli su malu prostoriju u kojoj se nekoć nalazila oprema za filtriranje zraka i vode.

VELIKI FILTRI ZA ZRAK

U produžetku su bili mali wc-i i tuš kabine, zatim veća prostorija s rezervoarima za vodu te više spavaonica. Prostorija odmah do elektrane skriva ogromne filtre za zrak.

Podsjećam da je ovaj objekt mogao izdržati 30-40 dana bez kontakta s vanjskim svijetom u situaciji u kojoj vanjski svijet prže kemijski i biološki otrovi i radijacija nuklearnih eksplozija. Upravo kod filtara za zrak počinjala je sigurna zona podzemnog dijela čvorišta.

Tunel paralelan s tankovima za gorivo

U produžetku je ogroman prostor, ali njega uglavnom zauzimaju veliki tankovi za gorivo.

Iza tankova za gorivo su teška pancirna vrata prepuna otvora. Njihova zadaća bila je razbiti udar moguće obližnje eksplozije, a ne hermetički zatvoriti sklonište. Taj dio odrađuju već spomenuta vrata u blizini filtara za zrak. Glavna vrata su zaglavljena u otvorenom položaju jer je mehanizam otvaranja potpuno zahrđao.

Vrata za razbijanje eksplozivnog vala

Njihova masa je sasvim sigurno više tona, ako ne i više desetaka tona pa će vjerojatno u tom položaju ostati zauvijek. Iza vrata je dugi hodnik na kraju kojega se vidi svjetlo. Danje svjetlo, da ne bi bilo zabune. Na kraju tunela se nalazi trošna kućica.

Pancirna vrata i danje svjetlo na kraju tunela

Radio relejno čvorište je smješteno na brdu (vrhu), a podzemni dio se razvlači tako daleko da izbija na jednom boku tog brda. Taj bočni ulaz vjerojatno je zamišljen za lakšu opskrbu podzemnog dijela, a sam ulaz je skriven običnom kolibom koja izgleda poput kućice za alat.

Zahvaljujući dečkima iz Croatia Infiltrationa i njihovom preciznom laserskom mjeraču sada znamo da je površina tunela 950 kvadratnih metara, a tome valja pribrojiti i 250 kvadratnih metara “stambenog” dijela na drugom katu podzemlja. Ove površine ne uključuju stepenište.

3D model radio-relejnog čvorišta Petrova Gora izradili su dečki iz Croatia Infiltrationa

Devastacija objekta je poprilično uznapredovala. Kradljivci metala su počupali sve strujne (bakrene) žice iz zidova, odnešeno je sve što se odnijeti moglo. Armirani beton okna i stepeništa preveliki je zalogaj i za najupornije i najdestruktivnije vandale i kradljivce sirovina.

POGLEDAJTE VIDEO:

(urbangadgette.com)