Skip to content

Ovo je greška koja vam može uništiti mobitel: Evo kada nipošto ne smijete da punite mobitel

Mnogi se žale kako im baterija prekratko traje, kako se uređaj sam isključuje ili je mnogo sporiji nego kada je bio nov.

Iako količina instaliranih aplikacija, slobodne memorije i samog hardvera ima velikog utjecaja na usporenje rada, nekada smo za probleme u radu krivi i mi sami.

Huffington post je sastavio listu nekoliko grešaka koje većina vlasnika iPhone i drugih pametnih telefona svakodnevno pravi, prenosi ilustracija.

Vrijeme je da počnete da gasite svoj telefon

U nekim vremenskim intervalima zaista biste trebali da ugasite svoj telefon, jer će u suprotnom vaša baterija brže “umirati“. Ako telefon koristite kao jutarnji alarm slobodno ga ugasite, jer većina telefona može da aktivira alarm i kada je isključena.

Isključujte Wi-Fi i Bluetooth

Kad su vam uključeni Bluetooth i Wi-Fi, a ne koristite ih, oni samo troše energiju. Dok svakodnevno idete na posao ili šetate gradom, malo je vjerovatno da ćete često koristiti ijedno od tog dvoje, stoga ih radije ugasite i upalite samo onda kad vam zatrebaju.

Vremenske neprilike su neprijatelj telefona

Vaš pametni ili obični telefon nije predviđen za rad na ekstremnim temperaturama; možete isprazniti i pokvariti bateriju ili protiv svoje volje ugasiti uređaj. Ne koristite smartfone na suviše niskim ili visokim temperaturama ili ga barem zaštitite noseći ga u torbi ili u unutrašnjem džepu jakne.

Ne punite telefon tijekom noći

Puniti telefon noću je praktično, ali ne i tako dobra ideja. Ostavljati ga na punjaču nakon što se baterija u potpunosti napunila može oštetiti vašu bateriju, stoga ga radije punite preko dana i isključite iz struje kad se uređaj napuni do kraja.

Ne koristite bilo kakve punjače

Applovi i originalni punjači drugih telefona i smartfona su skupi, ali su vrijedni uloženog novca. Punjači drugih proizvođača u kombinaciji sa vašim uređajem mogu izazvati pregrijavanje telefona, pa čak i požare i eksplozije.

Očistite telefon povremeno

Suočite se s činjenicom da je vaš telefon leglo bakterija! Istraživanje je dokazalo da daske za WC i posude za hranu kućnih ljubimaca imaju na sebi manje bakterija nego, recimo iPhone.

Iz Appla preporučuju da svoj uređaj redovno čistite mekanom krpom i neagresivnim rastvorom za čišćenje i poliranje. Možete ga čak i obrisati krpom, koja je prethodno umočena u vrlo malo alkohola. Isto važi i za druge vrste uređaja.