Skip to content

Ovo je kanta u kojoj je pronađen dječačić star dva sata. Spašen je i dobro je

  • TEK ROĐENI dječačić pronađen je sinoć oko 23 sata u Ulici Ferde Livadića, u neposrednoj blizini Osnovne škole Ljudevita Gaja u Zaprešiću.

HRT je neslužbeno doznao da su ga pronašla dvojica mladića koja su se vraćala s treninga, a iz KB-a Sveti Duh gdje je zbrinut – poručili su da je dobrog zdravstvenog stanja te da u trenutku pronalaska nije bio stariji od dva sata.

Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda.

“Obavljen je očevid i slijedi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti, a sve u smjeru sumnje počinjenja teškog ubojstva, dakle jednog kaznenog djela koje je takvo kvalificirano zbog ranjivosti žrtve, odnosno zbog dobi”, poručili su iz Policijske uprave zagrebačke za lokalni portal.

Po dolasku na mjesto gdje je bila bačena beba, zatekli su očevice koji su i pozvali hitnu.

“To su bila djeca od 15, 16 godina, vraćali su se s treninga kad su začuli plač i u kanti vidjeli bebu. Nisu ništa dirali. Pokazali su nam kantu, a mi smo samo čuli povremeni plač, pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Skinuli smo cijeli kantu sa stalaka kako bi je uspjeli izvaditi. Odmah smo pristupili procjeni vitalnih parametara i pothlađenosti, to nam je bilo primarno jer je dijete disalo”, rekao je za 24sata dr. Pribanić.

Dalje navodi: “Pristupili smo utopljavanju, APGAR score za procjenu vitalnih funkcija bio je 5 zbog izrazite pothlađenosti, a inače je kod zdrave novorođenčadi 10. Ugrijali smo dijete i krenuli u žurni transport tijekom kojeg smo stabilizirali bebu iako je u svakom trenu moglo doći do prestanka disanja, te smo u roku 10 do 15 minuta bili na Sv. Duhu gdje nas je dočekao liječnički tim, koji je preuzeo bebu, stavili su je u inkubator i čuli smo se, beba je srećom sad dobro.

Inače je normalna frekvencija rada srca novorođenčadi oko 130 do 150 otkucaja u minuti, a kod bebe je bila 55 također zbog pothlađenosti – kazao je doktor.

Dodaje i kako se moglo procijeniti da je dijete rođeno iz uredne trudnoće, no da je pothlađenost učinila svoje.

“To je kolegama i meni bilo emotivno izrazito teško, nismo ni znali što nas čeka pri dobivanju poziva, svi smo bili u stanju šoka, no znali smo da o nama ovisi nečiji život, tako da smo se odmah pribrali i napravili sve po protokolu i sve je završilo sretno za dijete. Izrazita je sreća što su naišla djeca koja su zapazila bebu jer da je ostala još 15 minuta u kanti, a vani je bila kiša i hladno, bebi ne bi bilo spasa”, kaže dr. Pribanić.