Skip to content

OVO JE NAJSKUPLJI I NAJTRAŽENIJI PRAH NA SVIJETU: 20 hiljada eura za kilogram

Drevna ljekovita biljka je oduvijek najskuplji začin na svijetu!

Šafran – biljka koja oduvijek ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime vidao svoje rane.

Mnogi Iranci vjeruju da u čistom obliku šafran djeluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i obolijevanja očiju.

U svijetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati.

Šafran cvjeta u jesen i tada se beru cvjetovi, oprezno vade jarkocrvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram ovog začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvjetova.

Dragocjeni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili dr0ga: jeftine zamjene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost „kulinarskog zlata“, vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci veruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist.

Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

Ukidanje finansijskih sankcija prema Iranu smjesta je podstaklo ulaganja u šafran. Maloprodajna cijena u Evropi može da dostigne i dvadeset hiljada eura za kilogram!

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začina djelimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji).

Uvjereni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajan u oblasti Korasan u sjeveroistočnom Iranu zaista jedinstven!

Trojica pΙjačkaša ušli su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je raηjena, ali je šafran ostao u Sefu!

– Šafran je mnogo skuplji od k0kaina, zato smo prestali da govorimo o njemu. Rekla je gospođa Tjerselen.

Razlog zbog koga je šafran skup jeste delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova.

Ovaj dašak egzotike donesen je i u sunčano NEGOTINSKO vinogorje.

Sidebar