Skip to content

“OVO JE PORAZ! Mora se reći istina” Ukrajinski novinar izvijestio o situaciji u Soledaru

Novinar Yuriy Butusov, koji je prethodno bio smješten u Soledaru, objavio je danas proširenu objavu o situaciji u gradu nakon što je ujutro kratko izvijestio da su ukrajinske trupe morale napustiti Soledar, gdje su se držale na periferiji.

Novinar je svoju poruku objavio na Facebooku, piše Strana.

Butusov je potvrdio da su ukrajinske trupe još 10. januara morale napustiti stambena područja Soledara.

Sada linija obrane prolazi industrijskom periferijom, u blizini rudnika 7.

Butusov poziva vlasti da to pošteno priznaju i donesu zaključke na svim razinama, a ne samo da prenose dobre vijesti.

Ured predsjednika se boji objaviti gubitak Soledara, jer Bankova želi javljati samo dobre vijesti i ne želi preuzeti odgovornost za poraze. Ali rat nije mjesto za dobivanje ocjena, u slučaju poraza morate brzo donositi zaključke i prilagođavati se.”

“Da, mora se reći istina, Soledar je poraz. I za to su potrebni zaključci: o poštenom i objektivnom informiranju o stanju, ustroju postrojbi, zapovijedanju, postavljanju i smjenama zapovjednog kadra, pravovremenoj rotaciji postrojbi, pravovremenom pojačanju napadnuti sektori s rezervama, selekcijom i borbenom obukom”, – piše Butusov.

Butusov također piše da Stožer vrhovnog zapovjednika “nije mogao odgovoriti na vrijeme iz mnogo razloga”.

Ranije je “Strana” objavila da, prema Američkom institutu za proučavanje rata, oružane snage Ukrajine ne drže položaje u Soledaru.

Zapovjednik ukrajinske posebne taktičke skupine pod pseudonimom Magyar je također večeras objavio da su izgubili kontrolu nad industrijskom zonom u zapadnoj periferiji Soledara.

Od 17.30 sati desantno-jurišne jedinice neprijatelja zauzele su industrijsku zonu u blizini rudnika broj 7. Od sada će fronta biti u blizini, ali izvan granica grada’, napisao je na Telegramu.

Borci Wagnera učestvovali su u zauzimanju grada Soledara i njegove okoline, pri čemu su im ruske snage dale vatrenu podršku.

https://www.facebook.com/butusov.yuriy/posts/pfbid0rqL5Keot2QTVBC9Eyp36B4FxfQi9JbYVJU6cVx67NP2Wyfp7bNB2Bhrdk5Na5tqpl

Borci postrojbe Wagner / Foto: Telegram Soldat Wagnera