Skip to content

PΟΒUNA unutar EU zbog proizraelskog stava Ursule von der Leyen

Unutarnje nezadovoljstvo EU raste zbog Ursulinog zanemarivanja palestinske državnosti. Oko 800 zaposlenika EU napisalo joj je pismo optužujući je da je previše pristrasna prema Izraelu, piše POLITICO.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razbjesnila je vanjskopolitički tim EU-a zanemarivši spomenuti podršku bloka palestinskoj državnosti u svojim javnim izjavama o ratu Izraela i Hamasa.

Dodavajući pritisak na nju, oko 800 zaposlenika EU-a također je poduzelo neobičan korak pisanja protesta zbog toga što pokazuje neopravdanu pristranost prema Izraelu u sukobu.

Najnovija žarišna točka bio je govor održan u četvrtak na Institutu Hudson, kada je dala prioritet pravu Izraela da se brani nakon Hamasovog napada i zanemarila spomenuti rješenje s dvije države koje je sržni dio pozicije europskih zemalja.

Jedan visoki zvaničnik EU-a komentirajući  njezin govor optužio ju je za iznošenje vlastitih osobnih stavova i predstavljanje neuravnoteženog stajališta EU-a o krizi na Bliskom istoku.

O vanjskoj politici “odlučuju države članice, Vijeće. Ostalo su, uz puno poštovanje, osobna mišljenja, [ona] mogu biti vrlo … legitimna, ali ne predstavljaju stav Europske unije kao takav”, požalio se. Stav EU-a je “ponovna uspostava bliskoistočnog mirovnog procesa kao jedino moguće rješenje za ovo pitanje”, dodao je.

Proizraelsko stajalište Von der Leyenove već je naišlo na jake bočne udare nakon prošlotjednog putovanja u zemlju, kada su je zastupnici žestoko kritizirali jer nije pozvala Izrael da se pridržava međunarodnog prava s njegovim embargom i bombardiranjem Gaze.

Prema nekoliko izvors, njezin odnos s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrellom već je bio kompliciran, a kriza je proširila jaz jer je on brzo doveo u pitanje zakonitost izraelskih ograničenja protiv stanovništva Gaze.

Dodajući osjećaj unutarnjeg raskola u EU oko rata, grupa zaposlenika EU dala je oduška svojoj frustraciji Von der Leyen u otvorenom pismu.

Tekst je potpisalo 798 zaposlenika koji rade u Bruxellesu i veleposlanstvima EU-a diljem svijeta, navodi se u nacrtu koji je POLITICO imao na uvid u petak.

“Zabrinuti smo zbog bezuvjetne podrške Komisije koju predstavljate jednoj od dviju strana. Ova podrška se izražava na nekontroliran način, npr. zgrade Evropske Komisije osvijetljene izraelskom zastavom”, napisali su.