Skip to content

PΟMΟR PTICA U SRBIJI (Video)

  • Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo, piše mojnovisad.com.

Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu.

Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao uslijed trovanja u ovom dijelu Evrope.

– Gačci i čavke doslovno padaju mrtvi sa niskih bagremova i žbunova u kojima su provodili noć. Ove ptice iz porodice vrana hranile su se na plodnim poljima u blizini sela gdje uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te sjemena biljaka. Upravo tu su najverovatnije pronašle i zatrovane mamke koji su im postali posljednji obrok – pretpostavljaju u saopštenju.

Nakovčanin i pčelar Ranko Samardžija u subotu je otišao da obiđe svoje košnice na dvije lokacije sjeverno od sela.

Već kod posljednjih kuća primijetio je mrtve ptice prvo po putu, potom uz kanal, a na kraju i one koje vise sa drveća i žbunova. Zabrinut za bezbjednost pčela i poučen strahovitim trovanjem koje je pogodilo kikindske pčelare 2015. godine kada je ubijeno 1.600 pčelinjih društava, Ranko je telefonom snimio uznemirujuće scene i podijelio ih na Fejsbuku.

Na snimku, koji je nakon par sati uslijed pritiska dijela javnosti uklonio, vide se mrtve ptice u pčelinjaku, ptice koje se bore za život u krošnjama drveća i mnoge koje ne mogu da polete sa njiva.

IPAK, video su prenijeli drugi korisnici.

Ranka je ubrzo nakon dijeljenja ovog snimka pozvao Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a, i zamolio za više informacija. Nije samo trovanje gačaca razlog za uzbunu: upravo tu pored Nakova jedan par orlova krstaša ovog proljeća je počeo da pravi gnijezdo, a veliki broj otrovanih ptica po poljima gotovo izvjesno može da privuče orlove i ubije ih.

– U subotu, 2. marta, u večernjim satima poslao sam obavještenje Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a i naveo da imamo sumnju na masovno trovanje ptica kod Nakova, te da opravdano strahujemo za sudbinu orlova krstaša – kaže Ružić i nastavlja:

– Brzo smo organizovali jednu terensku ekipu i u nedelju ujutru smo bili u Nakovu. Kako u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, niti protokol za postupanje, obavijestio sam lokalnu stanicu policije koja je na teren poslala dva policijska službenika.

Veliko uginuće ptica brzo je privuklo pažnju javnosti, te se u ataru kroz par sati stvorio neočekivano veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora, te radnika iz komunalnih službi.

  • Leševi ptica su pronalaženi na prostoru od oko 2 kilometra, uglavnom tamo gdje su noćilišta vrana.

Vreća za vrećom, stizali su leševi koje su prisutni zajednički ređali i prebrojavali. Crni bilans je slijedio sve prisutne. Tim policijskih forenzičara detaljno je snimao i bilježio leševe na licu mjesta. Na kraju je dio leševa izuzet za analize, a više od 800 mrtvih ptica zakopano je u jamu na rubu oranica.

Foto: mojnovisad.com

Kikinđanin Stefan Prekajski, biolog zaposlen u DZPPS, bio je prisutan tokom potrage. Ovaj događaj je na njega kao ljubitelja prirode ostavio snažne negativne emocije.

– Gačci, sive vrane i svrake ekstremno su važan dio prirode u našim atarima budući da oni prave gnijezda i za sebe, ali i za sove i vetruške koje su glavni kontrolori brojnosti glodara. Kada stradaju vrane, ptice grabljivice ostaju bez gnijezda i napuštaju staništa, a ubrzo potom eksplodiraju brojnosti voluharica, miševa i pacova koji napadaju usjeve. Vjerujem da javnost svakog dana treba podsjećati da je region Vojvodine najobešumljeniji predio Evrope gdje je rijetkost vidjeti drvorede i šumarke, a često nema ni pojedinačnih stabala. To su osnovni razlozi koji su doveli do prenamnoženja glodara i velikih šteta na usjevima prošle i ove godine. Očekujem i da će naredne zime u Kikindi biti daleko manje sova utina, što će dovesti do razočarenja velikog broja turista – vidno zabrinut kaže Prekajski.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravaju da su mrtve ptice kod Nakova vrh ledenog brijega problema sa kojim se suočava moderna vojvođanska poljoprivreda.

U stalnoj trci za profitom paori su preorali sve što je moglo da se preore, mještani posjekli drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja. U ovakvim uslovima bezbjednost i zdravlje ljudi također su ugroženi jer je održavanje nekakvog vještačkog balansa moguće samo uz korišćenje dodatnih količina hemijskih preparata, koji htjeli mi to ili ne, na kraju završe na našoj trpezi – zaključuje se u saopštenju DZZPS.