Skip to content

Pacijentica koja je uganula nogu ugušila se pecivom u čekaonici bolnice u Zagrebu

Zagrebačku bolnicu Sveti Duh koju mjesecima tresu skandali zbog nerazjašnjenih smrti pacijenata i tijela na podu mrtvačnice zatresao je još jedan šokantan slučaj.

Čekajući osoblje pacijentica se ugušila jedući pecivo, a osoblje ju je pronašlo nakon nekog vremena bez znakova života. Cijeli događaj potvrdila je i bolnica, a na teren će ponovo izaći inspekcija.

Pacijentica koja je stigla na hitni prijem početkom ovog mjeseca umrla je u čekaonici na način da se ugušila pecivom. Istraga je u toku, a neslužbeno, svoje postupanje započinje i Ministarstvo zdravstva.

U novom slučaju za koji doznaje Index pacijentica je 2. juna stigla na hitni prijem zbog uganuća skočnog zgloba. Nakon što ju je pregledao dežurni kirurg i nakon radiološkog snimanja zgloba pacijentica je, kako tvrdi izvor, ostavljena sama u jednom od bokseva za preglede kako bi dočekala završetak obrade i imobilizaciju zgloba.

Čekajući osoblje pacijentica se ugušila jedući pecivo, a osoblje ju je pronašlo nakon nekog vremena bez znakova života. Izvor za Index kaže da je osoblje bolnice odmah pristupilo reanimaciji kojom su uspostavljene vitalne funkcije, ali bez znakova moždane aktivnosti.

Pacijentica je tada, prema tvrdnjama, stavljena na intenzivnu njegu, no tjedan dana nakon toga je preminula na odjelu intenzivne.

“Nakon dva slučaja u kojima su obitelj i sanitet pronašli dvoje preminulih pacijenata u čekaonici hitnog prijema bolnice na Svetom Duhu, uprava bolnice je izričito tražila da se pacijenti koji su u fazi obrade ne ostavljaju u čekaonici iako je baš uprava bolnice samu čekaonicu proglasila radnim prostorom.

“Postavlja se pitanje bi li pacijentica preživjela incident da je čekala završetak obrade upravo u čekaonici, gdje bi drugi pacijenti mogli alarmirati osoblje hitnog prijema na vrijeme, umjesto da sama čeka u boksu bez nadzora jer osoblje ima prevelik broj pacijenata”, tvrdi izvor.

Pacijent se ugušio povraćanjem

Inspekcija Ministarstva zdravstva koja je provela istragu nakon slučajeva iz februara u jednom je slučaju pronašla znatne propuste. Prema njihovom nalazu, nema dokaza ni u papirima ni u kompjuteru da je od 23:10 do 6 sati ujutro itko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh, a inspekcija sumnja na to i da se utjecalo na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Ravnateljica bolnice Ana-Marija Šimundić tvrdila je da se radi isključivo o propustu u vođenju papirologije te da je pacijent bio obrađen, no da osoblje o tome nije napravilo zapisnik. Indexu su izvori bliski Ministarstvu zdravstva potvrdili navode iz izvješća i kazali da ravnateljica bolnice prije desetak dana nije htjela primiti nalaz inspekcije te da je to izbjegla tako što se zaključala u kabinet.