Skip to content

Palestinci pokrenuli ustanak! Izrael najavio prikupljanje rezervista i proglasio ratno stanje

Glavni glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Daniel Hagari, kaže da je Izrael u “ratnom stanju” nakon Hamasovog iznenadnog napada.

Izraelska vojska (IDF) proglasila se “spremnom za rat” i najavila veliko prikupljanje rezervista, usred velike infiltracije Hamasa u zemlju i raketnih napada, izvještava Times of Israel.

Komandant Hamasa Muhammad Al-Deif pozvao je na opći ustanak protiv Izraela najavljujući operaciju Oluja Al-Aqsa rekavši da je palestinska grupa gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje.

Vojni zapovjednik Hamasa, izdaje izjavu u kojoj kaže da su napadi koji su u toku odmazda za izraelsko “oskvrnjenje” džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu.

Dodaje da je Izrael ove godine ubio i ranio stotine Palestinaca, te da je Izrael odbio ponude za razmjenu zarobljenika. Ispaljeno je preko 5000 projektila, tvrdi Deif.

“Danas ljudi vraćaju revoluciju i oživljavaju Marš povratka”, kazao je on.

Nadalje poziva na “islamski otpor u Libanu, Iraku, Siriji da ujedine svoj otpor s današnjim napadom Palestinaca i počnu skupa marširati prema Palestini”.

Neki videi pokazuju da je Hamas preuzeo kontrolu nad 5 područja i bijeg židovskog stanovništva iz područja pored Gaze koje je Izrael ranije zauzeo.

Poznato je da se vode ulične bitke na jugu Izraela (posebno u gradu Sderot), postoje informacije o pogibiji izraelskih vojnika, kao i onih koji su zarobljeni.

S druge strane, izraelski avioni započeli su masovne napade na Pojas Gaze. Izraelske obrambene snage kažu da su pokrenule operaciju “Željezni mačevi” kao odgovor na Hamasov iznenadni napad na Izrael.

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari kaže da je više od 2200 raketa ispaljeno na Izrael od 6:30 ujutro

Hagari kaže da se Hamas infiltrirao s kopna, mora i zraka. Postoji najmanje sedam mjesta borbi između terorista Hamasa i snaga IDF-a, kaže on.

Vojska očekuje regrutiranje desetaka hiljada vojnika.

Budući da je Izrael pod napadom Hamasa više od 4 sata, premijer Benjamina Netanyahua je dao svoju prvu javnu izjavu o situaciji, rekavši da je zemlja u ratu.

“Građani Izraela, mi smo u ratu! I mi ćemo pobijediti.” kazao je on.

“Neprijatelj će platiti cijenu kakvu nikada prije nije znao”, kazao je Netanyahu nekih pet sati od početka napada.

Postoje izvješća o velikom broju mrtvih i gotovo 300 ranjenih dok se borci Hamasa  infiltriraju u brojne južne gradove, a hiljade raketa ispaljuju na središte i jug zemlje.

Podsjetimo, više od 70 godina Izrael vrši tlačenje, preuzimanje zemlje i progon Palestinaca.

Palestina će napokon biti slobodna, poručili su.

I Ηezbοllah, šijitska islamistička politička stranka i militantna skupina sa sjedištem u Libanonu, pohvalila je masovnu operaciju Hamasa protiv Izraela i kaže da je to poruka arapskim zemljama koje se normaliziraju s Izraelom, javlja The Times of Israel.

Ηezbοllah kaže da je u izravnom kontaktu s vodstvom Hamasa u Gazi i inostranstvu, te poziva arapske i muslimanske narode širom svijeta da daju podršku Hamasu i palestinskom narodu, dodajući da je oružani otpor jedini način suočavanja izraelske “agresije”.