Skip to content

Palestinski borac prišao izraelskom tenku i na njega postavio eksploziv

BΟRCI Ηamasa redovno objavljuju intenzivne video zapise koji u stvarnom vremenu prikazuje primjer jedne od najvećih zabrinutosti koje su izraelski vojni planeri nesumnjivo imali za svoju invaziju na Gazu.

Na jednom od posljednjih snimaka kojeg je načinio drugi borac Hamasa, jedan od pripadnika prilazi izraelskom tenku Merkava i na njega postavlja određenu eksplozivnu napravu, piše Klix.

Nedugo nakon što je naprava postavljena tenk se pokrenuo i dolazi do ogromne eksplozije koja ga je očito uništila. Zanimljivo je da tenk nije praćen pješadijom, tako da je posada vjerovatno bila nesvjesna opasnosti u kojoj se nalazi.

https://twitter.com/m_turkoglutr/status/1739589269486698893

Video pokazuje ranjivost oklopa kada ne djeluje u dogovoru s pješačkim snagama u onome što je poznato kao manevar kombiniranog naoružanja.

I u prethodnom videu borac otpora uspio je neometano dotrčati do tenka, zatim otrčati natrag do ulaza u tunel i ispaliti RPG. Iako se na videu vide i drugi tenkovi, ne vidi se nikakvo izraelsko pješaštvo, iako je moguće da su neki izvan uskog vidokruga koji takva kamera ima.