Skip to content

PALUDAN PRIJETI: Spaljivat ću Κur’an ispred turske ambasade u Kopenhagenu svaki petak sve dok Švedska ne bude primljena u NATO

Rasmus Paludan, koji je prošle subote spaΙio Κur’an ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu, zaprijetio je predsjedniku Tayyipu Erdoganu novim akcijama dok Švedska ne uđe u NATO, izvijestio je Aftonbladet.

Radikal je izdanju rekao da njegova provedba novih ekstremističkih akcija ovisi o “samom predsjedniku Erdoganu”, koji “ne želi pustiti Švedsku u NATO”.

Spaljivat ću Κur’an ispred turske ambasade u Kopenhagenu svaki petak sve dok Švedska ne bude primljena u NATO“, poručio je, prenosi Aftonbladet. U intervjuu za Aftonbladet sada najavljuje da provokacije neće prestati.

Tijekom petka NAMJERAVA spaΙiti tri Κur’ana u Kopenhagenu. Jedan u džamiji, jedan u ruskoj ambasadi i onda jedan u turskoj. U Danskoj Paludan ne treba dozvolu, ali mora obavijestiti vlasti 24 sata prije izvođenja akcije.

A spaljivanje Κur’ana u turskom veleposlanstvu u Kopenhagenu neće biti posljednje, obećava Paludan.

“Ja ću objaviti da je to Erdoganova krivnja. Sada kada ne želi pustiti Švedsku u NATO, moram ga učiti slobodi govora dok to ne učini”, kazao je.

Prema Paludanovim riječima, čim Ankara Stockholmu da zeleno svjetlo za pridruživanje bloku, on “više nikada neće zapaliti Kur’an ispred turske ambasade”.

Ankara objašnjava besmislenost pregovora o širenju NATO-a

Paludan je u subotu spaΙio Kuran u turskom veleposlanstvu u Stockholmu, nakon što je prethodno dobio dopuštenje švedskih vlasti za održavanje akcije. Erdogan je rekao da nakon toga Švedska ne bi trebala računati na potporu Ankare za aplikaciju za ulazak u NATO.

No, poznato je da je Rasmus i mnogo ranije pravio skupove u kojima je ismijavao Islam. Također je i prije apliciranja Švedske u NATO palio Κur’an pod zaštitom policije.

2019. Rasmus Paludan spaljuje Κuran na skupu u Nørrebrou u Danskoj, pod jakom policijskom zaštitom. Foto: Wikimedia

Finska i Švedska su u procesu ratifikacije zahtjeva za Sjevernoatlantski savez, gdje je 28 od 30 zemalja odobrilo članstvo, s izuzetkom Turske i Mađarske. U utorak je diplomatski izvor rekao za RIA Novosti da su trilateralni pregovori između Turske, Švedske i Finske o članstvu u NATO-u odgođeni na neodređeno vrijeme na zahtjev Ankare.