Skip to content

Papa Franjo vrlo žalostan zato što je Aja Sofija postala džamija (VIDEO)

Papa Franjo je komentarisao odluku turskih vlasti da Aja Sofija ponovo bude džamija. Između ostalog, poručio je da je veoma žalostan zbog ovakve odluke.

“Moje misli su usmjerene na Istanbul. Razmišljam o Aja Sofiji. Veoma sam ožalošćen”, kazao je čelnik katoličke crkve, piše britanski medij The Guardian.

U subotu, 11. jula vatikanski dnevni list Osservatore Romano je objavio komentare iz cijelog svijeta na to da se svjetska znamenitost u Istanbulu iz muzeja pretvori u sakralni objekat. Pri tome ovaj list nije dao svoj komentar.

Aja Sofija, koja je magnet za turiste, prvo je bila katedrala, a tokom osmanske vladavine je pretvorena u džamiju 1453.

Podsjetimo, Sveta Sofija je od bizantske katedrale posvećene Božanskoj mudrosti, u vrijeme vladavine cara Justinijana, postala džamija, nakon osmanskoga osvajanja Carigrada 1453. godine, i njegova preimenovanja u Istanbul.

Godine 1934. pretvorena je u muzej, a sada je dekretom predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, prihvaćajući zahtjev male lokalne skupine islamista, pretvorena u džamiju. U govoru upravljenom naciji, turski je Predsjednik najavio da će se 24. srpnja u Svetoj Sofiji održati prva molitva.

Odgovarajući na kritike, predsjednik Erdoğan je branio tu odluku pozivajući se na nacionalni suverenitet i jamčeći da će vrata Svete Sofije i dalje biti otvorena svima, muslimanima i nemuslimanima, kao što vrijedi i za druge džamije. Svaka je kritika napad na našu neovisnost – rekao je Erdoğan.

UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, izrazila je posebnu žalost zbog odluke Turske, koja – kako je istaknula – mijenja izvanrednu univerzalnu vrijednost toga mjesta, snažnoga simbola dijaloga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak, 10. jula je poručio da će prva molitva biti 24. jula. Ranije je u nekoliko navrata pozivao da u Aja Sofiji ponovo bude džamija.

Nadležni sud je prolongirao da ovaj objekat bude džamija, da bi onda donio konačnu odluku kojom je to omogućeno. U vrijeme vladavine sekularista predvođenih Mustafom Kemalom Atatürkom Aja Sofija je 1934. iz džamije pretvorena u muzej.

Aja Sofija
Aja Sofija
(Photo by Ozan KOSE / AFP)