Skip to content
vjenčanje

PAR IZ TREBINJA OBORIO REKORD: Vjenčali se u subotu, razveli u srijedu!

Riječ je o mladencima koji su se vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod braka podnijeli su već naredne srijede, što znači da su samo tri dana bili u braku.

Ali, dok nekima brakovi pucaju za manje od godinu dana, drugi ljubav pronalaze i u poznim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

Prema analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija nevjesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen u ovoj godini trajao je dva mjeseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u supružnicima. Prema njenim riječima brak nerijetko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

“Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava sa određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo sa 20 godina, a neko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne starosne granice i odrednice kada je nešto vrijeme činiti, udavati se i ženiti se. Usljed tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahtijeva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikulisanje sopstvenih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu vještinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas i način na koji plovimo kroz život i brak – pojašnjava ona, piše Klix.