Skip to content

Parlamentarna Skupština BiH odlučila je da se počasti sa tri nove limuzine

Prema saznanju CAPITALA, Parlamentarna skupština BiH odlučila je da se počasti sa tri nove metalik crne limuzine, a za to su spremni izdvojiti gotovo 300.000 maraka.

Zatražili su da vozilo ima pogon na sva četiri točka, da jačina motora bude minimalno 145 kilovata, a mjenjač automatski.

Neophodno je i da automobil ima grijanje prednjih i zadnjih sjedišta, kameru za parkiranje nazad, tempomat, zračne zavjese za putnike naprijed i nazad sa bočnim zračnim jastucima naprijed, kao i kožni upravljač sa komandama za radio, telefon i putni računar.

Istaknuto je i da zadnja bočna stakla i zadnje staklo moraju biti zatamnjeni, te da automobili moraju imati podršku za leđa u prednjim sjedištima, na vozačevom elektro podesiva, piše Capital.

Od početka godine, za samo pet mjeseci, potrošili su oko deset miliona maraka na kupovinu luksuznih službenih automobila.

Kada govorimo o pojedinačnim iznosima tu svakako prednjače Predsjedništvo BiH koje za jednu limuzinu izdvaja čak 318.357 KM i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je odlučio da će za jedno vozilo potrošiti 311.103 marke sa obračunatim porezom.

Za tri automobila 600.000 maraka

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nedavno je naručilo tri automobila vrijedna gotovo 600.000 maraka. Za jedan od tih luksuznih automobila spremni su potrošiti čak 318.357 KM.

Zahtijevaju da taj automobil ima kožne presvlake sjedišta, asistenciju za praćenje linije na putu, asistenciju za pomoć prilikom parkiranja vozila, multifunkcionalni kožni upravljač sa funkcijom izmjene brzina, akustična stakla sa duplim staklima za bolju izolaciju od buke, digitalni radio i TV prijem, tvornički ugrađen frižider za piće, kao i tvornički ugrađen projektor na prednjoj šajbi.

Odmah nakon Predsjedništva po pojedinačnim iznosima automobila slijedi Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je naručio četiri vozila i to jedno od 311.103 KM i tri vozila od ukupno 235.170 maraka.

Limuzina od 200.000 za pratnju štićenih ličnosti

Nakon ovih automobila, po vrijednosti, svakako slijedi, metalik crna limuzina Ministarstva unutrašnjih poslova koju su naručili za potrebe obezbjeđenja štićenih ličnosti. MUP je zapravo naručio četiriautomobila za koja je spreman potrošiti gotovo 550.000 KM, a najskuplji automobil spremni su platiti gotovo 200.000 maraka.

Po pojedinačnim narudžbama po vrijednosti svakako slijedi ona o kojoj je CAPITAL nedavno pisao, a to je narudžba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem koje je raspisalo tender za metalik crnu limuzinu od gotovo 130.000 KM.

Sociolog Mirjana Čeko u izjavi za CAPITAL ističe da ovakve odluke o nabavci službenih vozila, zapravo, ukazuju na dublje društvene probleme i nedostatak osjećaja prioriteta kod političkih i institucionalnih lidera.

“U situaciji kada mnogi građani teže preživljavaju s minimalnim primanjima, ovakva potrošnja javnih sredstava na luksuzne predmete stvara osjećaj nepravde i izaziva gubitak povjerenja u sistem”, istakla je Čeko.