Skip to content

PELOSI STIŽE U ZAGREB: ‘Hrvatska je ključni američki saveznik’, poručila je

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi danas stiže u Zagreb gdje će sudjelovati na samitu Međunarodne KRIMSKE platforme.

Pelosi je pozvana da se obrati summitu na plenarnoj sjednici, gdje će dati izjavu o američkoj neraskidivoj predanosti Ukrajini.

Povodom dolaska u Zagreb njezin ured je objavio priopćenje u kojem se ističe važnost skupa u Hrvatskoj.

“Radeći povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Sjedinjene Američke Države i saveznici Rusiji su nametnuli razorne sankcije, a Ukrajini isporučili pomoć koja je promijenila igru. Naša čvrsta solidarnost s herojima Ukrajine do sada je bila odlučujuća, a bit će još važnija kako se približava zima,” kazala je, između ostalog, Pelosi.

“Kao što ćemo raspravljati ovaj tjedan, mora se učiniti više za obranu demokracije. Ovog tjedna Amerika se pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i držati Rusiju odgovornom, sve dok Ukrajina ne izbori pobjedu”, poručila je Pelosi.

Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner – a naši angažmani u Zagrebu produbit će veze između naših naroda. Amerika se pridružuje našim saveznicima u pozdravu hrvatskom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i ukrajinskom predsjedniku Vrhovne rade, Ruslanu Stefanchuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, što su pozvali čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na ovaj pravovremeni i važan summit”, zaključila je Pelosi.

 

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora.

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog samita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i “partnerstvo i prijateljstvo” Kijeva i Zagreba, kazali su iz Hrvatskog sabora.

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

PROČITAJTE: ELITNI američki vojnici uz granicu Ukrajine (VIDEO)