Skip to content

Pentagon je dao Ukrajini zeleno svjetlo za napade dronovima unutar Rusije – The Times

Sjedinjene Države više ne inzistiraju da Ukrajina ne gađa ciljeve na teritoriju Ruske Federacije. Time je Pentagon zapravo dao ‘zeleno svjetlo’ udarima dronovima na Rusiju, piše The Times pozivajući se na izvor u američkom ministarstvu obrane.

The Times navodi da je Pentagon dao prešutnu podršku ukrajinskim dalekometnim napadima na ciljeve unutar Rusije nakon višestrukih raketnih napada predsjednika Putina na kritičnu infrastrukturu Kijeva.

Ovo predstavlja značajan razvoj događaja u devetomjesečnom ratu između Ukrajine i Rusije, pri čemu je sada vjerojatno da će Washington opskrbiti Kijev oružjem većeg dometa.

Napominje se da su američke vlasti revidirale svoj stav o ovom pitanju. Ono što je ključno, to uključuje nove prosudbe o tome mogu li isporuke oružja Kijevu dovesti do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.

“Još uvijek koristimo iste eskalacijske izračune, ali strah od eskalacije se promijenio od početka. Sada je drugačije”, rekao je američki obrambeni izvor za The Times.

Prema izvoru, sada je Washington manje zabrinut da bi napadi oružanih snaga na ruski teritorij mogli potaknuti Moskvu da oštro zaoštri situaciju.

Osim toga, SAD se u ovom trenutku manje plaše eskalacije od strane Ruske Federacije, posebice upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije.

“Mi ne govorimo Kijevu, ‘Nemoj napadati Ruse’. Ne možemo im reći što da rade. Na njima je kako će koristiti svoje oružje”, rekao je neimenovani dužnosnik Pentagona.

Istodobno, Ministarstvo obrane pozvalo je Ukrajinu da se pridržava međunarodnog ratnog prava i Ženevskih konvencija.

Ovo je jedino ograničenje, ali implicira da ruske obitelji ne bi trebale biti meta i također ne bi trebalo biti pokušaja eliminacije određenih pojedinaca. Koliko mi znamo, Ukrajina je u skladu s ovim uvjetima“, rekao je izvor za The Times.

Kao rezultat nedavnih napada bespilotnim letjelicama, zapalio se rezervoar za skladištenje nafte na području aerodroma Kursk u Rusiji. Foto: Uprava regije Kursk

Ranije je američki predsjednik Joe Biden izjavio da SAD neće isporučivati ​​Ukrajini raketne sustave koji bi im omogućili gađanje ciljeva koji se nalaze na teritoriju Rusije. Masovni mediji su proširili informaciju da će Ukrajina moći dobiti protuzračni raketni sustav, ali ne dalekometni.