Skip to content

Perzija ne blefira: Napadnute američke vojne baze u Iraku i Siriji: Presretnute i rakete iz Jemena prema Izraelu

Dok su zadnjih dana iz Irana stizale najave da će, ako ubijanje u Gazi ne prestane, „Osovina otpora” povesti akcije protiv Izraela i SAD-a, mnogi su mislili da je to perzijski blef.

No čini se da Teheran ne blefira: u srijedu i četvrtak napadnuto je – raketama i dronovima – više američkih vojnih baza u Iraku i Siriji.

Napad u četvrtak je treći u manje od 24 sata na zračne baze u kojima su smještene američke trupe u Iraku, piše Reuters.

U srijedu su napadnute dvije zračne baze u Iraku – baza Ain al-Asad u zapadnom dijelu zemlje s dva drona, a baza Harir na sjeveru Iraka s jednim – dok su u četvrtak mete bile dvije baze u Siriji: baza Conoco i tamošnje plinsko polje u sjevernoj regiji Deir al-Zor napadnuti su raketama, dok je baza Al-Tanf, smještena blizu granice s Irakom i Jordanom, ciljana s više dronova.

Odgovornost za napade u Iraku preuzele su dvije proiranske frakcije: za napad na bazu Al-Asad skupina „Islamski otpor u Iraku”, a za napad na bazu Harir dosad malo poznata skupina „Tashkil al-Waritheen” (Formacija nasljednika).

Za napade u Siriji do četvrtka popodne još nitko nije preuzeo odgovornost, ali je razumno pretpostaviti da se također radi o nekoj od proiranskih skupina koje čine tzv. Osovinu otpora.

Ratni brod američke mornarice također je presreo u četvrtak tri krstareće rakete i nekoliko bespilotnih letjelica koje je lansirao Houthi pokret iz Jemena koji je na strani Irana potencijalno prema Izraelu, priopćio je Pentagon.

Washington je u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti skupina koje podupire Iran dok regionalne napetosti rastu tijekom rata Izraela i Hamasa.

Pentagon je rekao da je razarač USS Carney djelovao u sjevernom Crvenom moru u četvrtak kada je oborio projektile i da nije bilo ozlijeđenih.

S druge strane, jemenski član političkog ureda pokreta Ansarullah je rekao da: Jemenci drže ruke na obaraču i čekaju naredbu za napad.

U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant poručio vojnicima na granici Gaze da ‘budu spremni’

“Tko sada vidi Gazu izdaleka, vidjet će je iznutra”, rekao je. “Obećajem vam.”