Skip to content

Pet američkih vojnika poginulo u padu vojnog helikoptera u Sredozemnom moru

Pet američkih vojnika poginulo je kada se vojni helikopter srušio iznad istočnog Sredozemnog mora tokom misije obuke, saopštili su američki zvaničnici u nedjelju.

Evropska komanda vojske saopštila je da je svih pet članova posade poginulo kada se letjelica srušila “tokom rutinske misije punjenja goriva u vazduhu u sklopu vojne obuke”.

Vojska je saopštila da “nema naznaka o bilo kakvoj neprijateljskoj aktivnosti”.

U nedjelju je navedeno da su “napori potrage i spašavanja odmah počeli, uključujući obližnje američke vojne avione i brodove”.

Nije odmah bilo jasno kojoj je vojnoj službi letjelica pripadala. Vazduhoplovstvo je poslalo dodatne eskadrile u region, a nosač aviona USS Gerald R. Ford, koji ima niz aviona i helikoptera, takođe deluje u istočnom Mediteranu.

Saučešće je izrazio ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi u kojoj je srušena letjelica identifikovana kao helikopter. Joe Biden je u saopćenju iz Bijele kuće također odao počast žrtvama.

Dok je EUCOM prvobitno rekao da se “avionska” nesreća dogodila 10. novembra, Austin je rekao da se helikopter srušio u subotu ujutro.

Podjetimo, Ministarstvo odbrane poslalo je dodatne američke snage na Bliski istok kao odgovor na napad 7. oktobra. USS Gerald R. Ford i njegova udarna grupa raspoređeni  su u istočnom Mediteranu. USS Dwight D. Eisenhower i njegova udarna grupa također su poslani u Persijski zaljev jer su američke vojne baze u Iraku i Siriji bilježile porast napada šiitskih grupa koje podržava Iran posljednjih sedmica.