Skip to content

Peticija za oduzimanje dozvola Pinku i Happyju zbog realityja dosegla 380.000 ljudi


Peticiju za oduzimanje dozvola srbijanskim provladinim komercijalnim televizijama s nacionalnom frekvencijom, TV Pink i TV Happy, zbog emitiranje reality show programa do sada je potpisalo više od 380.000 ljudi, saopćio je u petak aktivist i direktor kampanje ‘Kreni-promeni’ Savo Manojlović, piše Aljazeera.

Samo u posljednja 24 sata, potaknuto masοvnim ubistvοm u beogradskoj osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, potpise na tu peticiju stavilo je više od 150.000 građana. Peticija je dosegnula 380. 000/ 400.000.

PETICIJA

Ukidanje reality show programa na televizijama s nacionalnom dostupnoću nije nova ideja, a Manojlović u saopćenju podsjeća na ‘četiri godine šutnje‘, od kako je u junu 2019. godine podnesena narodna inicijativa kojom je zatraženo ograničavanje reality showa.

‘To je dokaz da je sistem zakazao’, ocijenjeno je u saopćenju kampanje ‘Kreni-promeni’, prenosi Hina.

Ograničavanje reality programa

Manojlović je podsjetio da je u međuvremenu ‘Kreni-promeni’ poslao institucijama 112 dopisa za ograničavanje reality programa.

‘Niko ovde ne tvrdi da je jedini uzrok onog što nam se danas događa kao društvu reality program, ali kriminal, nasilje i prostitucija, koji su prezentovani kao pozitivne vrednosti u tim tv programima sigurno nemaju blagotvorno delovanje za nas kao društvo’, naveo je.

Manojlović je ocijenio da je u pitanju problem koji moraju ‘rešiti svi zajedno, kroz ustavne mehanizme i institucije, a ne urušavajući sistem države’.