Skip to content

Pila vodu sa limunom na prazak stomak i imala fantastične rezultate

Način na koji počinjete jutro postavlja raspoloženje za celi dan. Pored uravnoteženog doručka stručnjaci jednoglasno preporučuju i ispijanje čaše tečnosti 30-40 minuta pre obroka: ovo pomaže u „pokretanju“ tela i prilagođavanju produktivnom danu.

Najlakša opcija je voda, ali možete odabrati i nešto zanimljivije. Neki od najpopularnijih aditiva za vodu su jabukovo sirće i limunov sok. Šta je od toga korisnije i kome su takva pića u principu kontraindikovana, pročitajte u nastavku.

Sok od limuna

Limun je odličan izvor vitamina C, moćnog prirodnog antioksidansa. Štiti tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, spriječava upalne reakcije, usporava procese starenja, hidrira kožu i daje joj prirodni sjaj. Pored toga, limunska pulpa (a stručnjaci preporučuju kuvanje limunske vode sa pulpom) sadrži veliku količinu fitonutrijenata i vlakana.

Limun je bogat pektinom, koji je neophodan za održavanje pravilne ravnoteže crevne mikroflore i rast „dobrih“ crevnih bakterija.Voda sa limunom pomaže u detoksikaciji tela, posebno kada se pije na prazan stomak, i ima moćna antimikrobna i antivirusna svojstva.

Jaukovo sirće

Jabukovo sirće je snažno antibakterijsko sredstvo, sprečava rast patogenih mikroba u tijelu i akumulaciju lipopolisaharida. Ovi toksini, nalazeći se u crijevima, izazivaju upalne procese i mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne bolesti. Sirće razlaže proteine na njihove sastavne djelove – aminokiseline. Aminokiseline pomažu u upravljanju hormonima stresa.

Tokom razgradnje proteina nastaje triptofan koji oslobađa naš glavni izvor energije i radosti – serotonin. Ovaj „hormon sreće“ pomaže vam da se opustite i poboljšate svoje raspoloženje. Jabukovo sirće poboljšava varenje, normalizuje rad crijeva i ubrzava metabolizam. Kada se razblaži u vodi i uzima prije obroka, sirće može spriječiti pojavu kiseline i izjednačiti pH u tijelu – posebno važno za one koji zloupotrebljavaju kafu ili jedu puno slatkiša.

Šta je korisnije – Ako uporedimo broj svojstava korisnih za tijelo, jabukovo sirće nesumnjivo vodi. Sirćetna kiselina efikasno djeluje na sve tjelesne sisteme, pomažući u rješavanju velikog broja različitih zdravstvenih problema i pružajući prevenciju bolesti, prenosi espreso.

Međutim, sirće je agresivnija supstanca od limuna, pa je kontraindikovano za ljude sa nizom gastrointestinalnih bolesti, kao i za ljude sa osjetljivom sluznicom želuca ili crijeva. Limun je blaži, ali manje efikasan.